27-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Cukier jest wszechobecny w diecie mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijajacych się. Spożywamy go nie tylko poprzez raczenie się klasycznymi słodyczami, ale i np. pijąc popularne napoje słodzone. Wiadomo tymczasem, że nadmiar cukrów w menu sprzyja nadwadze oraz zwiazanym z nią licznym dolegliwościom.
Jak się okazuje, cukier wpływa na mózg podobnie jak inne substancje uzależniające. W oparciu o te ustalenia grupa amerykańskich uczonych postuluje wprowadzenie w USA nowej legislacji i objęcie słodkich produktów podobnymi restrykcjamijak alkohol czy papierosy.
Cukier a zdrowieNależy pamiętać, że cukier w dużym stężeniu jest rzadki w przyrodzie. Potrzeba nam cukru w krwioobiegu, ale organizm nie radzi sobie z tą substancją w dużym stężeniu. Ludzkie ciała po prostu nie są przygotowane do przyjmowania takiej ilości cukru, jaka jest powszechna we współczesnym menu.
Cukier może ingerować w sposób działania gospodarki hormonalnej. Wiąże się z receptorami hormonów i powoduje niewrażliwość na insulinę. Insulinooporność zaś prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi i oraz zaburzeń pokrewnych. Ponadto powoduje usztywnienie kolagenu w ścięgnach, stawach i skórze, co może powodować zapalenie stawów i przedwczesne . Ogólnie rzecz ujmując, nadmiar cukru może prowadzić do , cukrzycy, chorób serca, nowotworów.
Ponadto, cukier jest przetwarzany głównie w wątrobie. Nadmierne obciążenie jej tym zadaniem prowadzi do jej otłuszczania - podobnie jak w przypadku choroby alkoholowej. Jak sądzą więc niektórzy uczeni, należałoby ogłosić cukier trucizną i znacznie ograniczyć jego konsumpcję.
Uzależnienie od cukruBadania sugerują, że cukier aktywuje te same obszary odpowiedzialne za układ nagradzania, jak tradycyjne środki uzależniające, takie jak morfina lub heroina. Uczeni podkreślają, że cukier nie działa tak silnie, jak narkotyki, ale osoby regularnie spożywające słodkie produkty odczuwają „głód" w przypadku nie otrzymania codziennej porcji słodyczy. A jeśli porzucają zgubne przyzwyczajenia dietetyczne, doświadczają objawów odstawienia, tj. podwyższoną nerwowość, drażliwość, , bóle głowy, etc.
Podatek od słodyczyAmerykańscy uczeni proponują nałożenie na produkty z dużą zawartością cukru podobnych podatków jakie obowiązują dla alkoholu i papierosów. Zwolennicy tego rozwiązania argumentują, że skoro badania naukowe wykazały znaczną szkodliwość substancji, należy ją traktować tak jak inne niezdrowe artykuły.
Podatek od niezdrowej żywnosci, w tym produktów zawierających duże iloscu cukru, np. słodkich napojów bezalkoholowych, funkcjonuje obecnie we Francji, Grecji i Danii.
Roczne spożycie cukru w krajach zachodnich wzrosło kilkunastokrotnie w ciągu ostatnich dwóch wieków. Sto kilkadziesiąt lat temu Europejczyk dostarczał organizmowi około pięciu kilogramów cukru rocznie, obecnie ilość ta plasuje się na poziomie 40-60 kilogramów.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »