43 proc. Polaków wie, że zgaga i refluks to nie to samo. Jednocześnie 40 proc. ankietowanych nie potrafiło określić czy są to pojęcia tożsame a 17 proc. traktuje je wymiennie – wynika z badania TNS OBOP.
Zgaga to problem żołądkowy wywołany dostawaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, którego śluzówka nie jest do tego przystosowana i ulega uszkodzeniu. Ddolegliwość jest związana z niezdrowym trybem życia, ale może być także objawem innej choroby.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Blisko 40% Polaków doświadczyło palącego uczucia za mostkiem, a 85% z nich twierdzi, że pogarsza ono ich samopoczucie – wynika z raportu „Zgaga? Czas wyciągnąć wnioski”. Aby im pomóc, wystartuje akcja „Czas walki ze zgagą”. W jej ramach specjalista gastroenterolog będzie udzielał bezpłatnych konsultacji telefonicznych w zakresie zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Zgaga to rosnący, globalny problem naszej populacji. W Polsce tej dolegliwości doświadczyło blisko 14 mln Polaków. Niepokoi fakt, że zbyt mało osób cierpiących z powodu zgagi, bo tylko 16% rozumie przyczynę tej dolegliwości. Tymczasem, zgaga jest najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem choroby refluksowej przełyku.
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Objawia się pieczeniem, bądź bólem z przełyku spowodowanym przez cofanie się soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Tymczasem odpowiednie odżywianie się może złagodzić problem.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze. W zależności od wieku człowieka czynniki te mogą generować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej. Wspomagać pamięć można jednak naturalnie, tj. dzięki ziołowym składnikom, które sprawią, że połączenia neuronowe w mózgu zachowają swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętaną chwilą.
Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki, jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach.
Czas Świąt Bożego Narodzenia to spotkania przy rodzinnym stole. Niestety, to także ciężki okres dla naszego żołądka. Niezastąpione stają się wtedy zioła dodawane do świątecznych potraw.
Aż 60 procent osób odczuwających zgagę cierpi na bezsenność. Budzenie w nocy z uczuciem palenia w przełyku, może wynikać ze złych przyzwyczajeń zdrowotnych lub być oznaką poważnej choroby przewodu pokarmowego.
Jak wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia" 31% Polaków nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, lub bagatelizuje konsekwencje, jakie niesie ze sobą długotrwałe, niekontrolowane przyjmowanie leków.
Już po raz trzeci miesięcznik „Reader’s Digest” przeprowadził badanie Europe Health, którego celem było zebranie informacji na temat kondycji zdrowotnej Europejczyków, chorób i dolegliwości, z którymi się zmagają. Jednym z elementów projektu było również wskazanie marek stosowanych leków, którym najbardziej ufamy. Wyłonione marki zostały nagrodzone certyfikatami „Europejski Lider Zdrowia Europe Health 2008”.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit