Aż 60 procent osób odczuwających zgagę cierpi na bezsenność. Budzenie w nocy z uczuciem palenia w przełyku, może wynikać ze złych przyzwyczajeń zdrowotnych lub być oznaką poważnej choroby przewodu pokarmowego.
Jak wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia" 31% Polaków nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, lub bagatelizuje konsekwencje, jakie niesie ze sobą długotrwałe, niekontrolowane przyjmowanie leków.
Już po raz trzeci miesięcznik „Reader’s Digest” przeprowadził badanie Europe Health, którego celem było zebranie informacji na temat kondycji zdrowotnej Europejczyków, chorób i dolegliwości, z którymi się zmagają. Jednym z elementów projektu było również wskazanie marek stosowanych leków, którym najbardziej ufamy. Wyłonione marki zostały nagrodzone certyfikatami „Europejski Lider Zdrowia Europe Health 2008”.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Nudności, uczucie przepełnienia, zgaga lub kolka to tylko niektóre z następstw nieprawidłowego odżywania. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.
Święta. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Siedzimy, rozmawiamy i jemy, jemy, jemy… A wieczorem najpierw nie możemy zasnąć, a potem dręczą nas senne koszmary. Boli żołądek, czasem wątroba, dokuczają mdłości i zgaga. Jak możemy sobie pomóc?
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.
Nadchodzą święta, a z nimi szał zakupów i przygotowywanie posiłków w kuchni, ale przede wszystkim wspólne chwile spędzone przy stole. Obfite, często tłuste potrawy wspaniale działają na nasze podniebienie, ale cierpi na tym żołądek.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit