04-09-2010
zmieñ rozmiar tekstu
A+ A-
Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwo¶æ. Objawia siê pieczeniem, b±d¼ bólem z prze³yku spowodowanym przez cofanie siê soku ¿o³±dkowego z ¿o³±dka do prze³yku. Tymczasem odpowiednie od¿ywianie siê mo¿e z³agodziæ problem.
Dobrze funkcjonuj±cy dolny zwieracz prze³yku (LES, z ang. Lower Esophageal Sphincter) zapobiega cofaniu siê kwa¶nej tre¶ci ¿o³±dkowej do prze³yku odcinaj±c jej drogê powrotn±. Zbyt czêsta relaksacja LES prowadzi do jego niewydolno¶ci i nasilenia objawów zgagi.
Oto lista produktów, któr± mog± przyczyniæ siê do relaksacji LES:
• t³uste, sma¿one produkty
• t³uste miêso
• mas³o i margaryna
• majonez
• sosy kremowe
• sosy sa³atkowe
• produkty pe³nomleczne
• czekolada
• miêta pieprzowa
• napoje z kofein±
Te za¶ produkty mog± stymulowaæ produkcjê kwasu i wzrost objawów zgagi:
• napoje z kofein±
• napoje gazowane
• alkohol
• ostre jedzenie
• czarny pieprz
• owoce i soki cytrusowe
• sok pomidorowy
Oczywi¶cie efekt jedzenia wspomnianych produktów jest odmienny u ró¿nych osób. Dziêki diecie eliminacyjnej mo¿na wiêc okre¶liæ, co konkretnie daje niepo¿±dane efekty.
Wa¿ne jest równie¿, aby pamiêtaæ, ¿e to, kiedy i ile siê je, tak¿e mo¿e odgrywaæ rolê w wystêpowaniu zgagi. Jedzenie zaraz przed snem lub jedzenie zbyt obfitych posi³ków o pó¼nej porze, mo¿e przyczyniæ siê do pojawienia siê zgagi.