Strona głównaZdrowieMiód Manuka na problemy żołądkowe

Miód Manuka na problemy żołądkowe

Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki, jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach.
Obok tradycyjnych lekarstw warto uzupełnić ją także o zyskujący coraz większą popularność na świecie i w Polsce miód Manuka, ceniony ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki którym niesie ulgę w chorobach żołądka.
Dolegliwości układu pokarmowego mogą być bardzo uciążliwe. Obawa o reakcję żołądka na pożywienie sprawia, że nie jesteśmy w stanie delektować się nawet najlepszymi posiłkami. Często także konieczna jest rezygnacja z wielu potraw. Przyczyną wielu chorób układu pokarmowego i jelit m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy czy zapalenia żołądka jest niewłaściwa dieta oraz stres i groźne bakterie, takie jak Helicobacter pylori.

Wrzody są jednym z poważniejszych i częstszych problemów układu pokarmowego. Szacuje się, że 65-80% przypadków wrzodów żołądka wywołanych jest przez bakterię Helicobacter pylori. Ta groźna bakteria, odkryta w 1982 roku przez australijskich naukowców, może powodować także inne choroby, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest także jednym z najgroźniejszych czynników sprzyjających rozwojowi raka żołądka.

Helicobacter pylori najczęściej uaktywnia się w organizmie jesienią i wiosną, dlatego już teraz warto zadbać o żołądek, nim pojawią się dolegliwości związane z zakażeniem i konieczne będzie zastosowanie terapii antybiotykowej.

Ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i jelit przynieść mogą różne preparaty dostępne w aptece, a także środki naturalne. Ostatnio coraz większą popularność, jako skuteczny środek pomagający w tych problemach, nie tylko na świecie, ale i w Polsce, zyskują nowozelandzkie miody Manuka. Miody te, wytwarzane z nektaru kwiatów krzewu herbacianego Manuka, odznaczają się szczególnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybicznymi, a także antybakteryjnymi. Produkty z Manuki, dzięki zawartości dietetycznego, aktywnego składnika methylglyoxalu (oznaczanego symbolem MGO), wspomagają leczenie wielu chorób, m.in. takie jak zespól jelita drażliwego, wrzody żołądka, a także zakażenia różnymi bakteriami, w tym również Helicobacter pylori.

- Współczesna medycyna oferuje wiele możliwości leczenia dolegliwości układu pokarmowego i jelit - mówi dr Krystyna Podgórska, specjalista chorób wewnętrznych, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. - W niektórych przypadkach tradycyjna terapia farmakologiczna nie jest wystarczająco skuteczna, dlatego też specjaliści coraz częściej zalecają swoim pacjentom wspomaganie leczenia środkami naturalnymi. Tak jest też w przypadku miodów Manuka, które osobiście polecam swoim pacjentom. Przynoszą one ulgę np. w zgadze, ale także pomagają zwalczać Helicobacter pylori. Należy jednak pamiętać, że miody te nie są lekiem ani substytutem leku, dlatego nie mogą być stosowane jako jedyna forma leczenia. Ważne jest, by pacjent na stałe był pod opieką lekarza specjalisty.

Miody Manuka należą do szczególnej kategorii produktów żywnościowych. Ze względu na dużą zawartość methylglyoxalu, zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej, która ma istotny wpływ na zdrowie. Są to naturalne produkty, których działanie prozdrowotne zostało potwierdzone odpowiednimi badaniami. Miody Manuka zawierają różne ilości aktywnego składnika methylglyoxalu, który odpowiada za dobroczynny wpływ na organizm. Im większe stężenie aktywnego składnika w miodach Manuka, tym ich działanie antybakteryjne jest silniejsze. Pozwala to dobrać produkt z odpowiednim stężeniem, w zależności od indywidualnych potrzeb. Obecnie najczęściej wybieranymi przez polskich konsumentów typami miodów są miód Manuka MGO 400+ i MGO 550+, odznaczające się najwyższymi właściwościami antybakteryjnymi. Miody te zalecane są szczególnie w poważniejszych dolegliwościach, takich jak problemy z układem pokarmowym, w tym zakażeniach bakterią Helicobacter pylori.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:17:27, 12-01-2010 lodzia

    Potwierdzam, sama od lat miałam uciążliwe dolegliwości żołądkowe. Z początku wina spadała na złe jedzenie, potem na wrzody, a potem na nerwy. Często stosowałam preparaty na zgagę, pomagały ale tylko doraźnie. A o miodzie manuka powiedziała mi znajoma. Postanowiłam spróbować lecz nie wiązałam z tym jakiś wielkich nadziei. Kupiłam właśnie ten najsilniejszy MGO 550+, licząc że pomoże mi też wzmocnić organizm. Zdziwiłam się jak z już po tygodniu zażywania zapomniałam o swoich dolegliwościach.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy