Bez jedzenia człowiek może przeżyć ponad miesiąc, ale bez wody tylko od 3 do 7 dni. Nic dziwnego, że jest ona nazywana „źródłem życia”. Niestety często o niej zapominamy lub nie przywiązujemy wagi do zaleceń dotyczących konieczności jej stałego uzupełniania.
Woda jest niezbędnym elementem codziennej diety osób w każdym wieku, ale szczególnego znaczenia nabiera w przypadku seniorów. Nawet niewielki brak płynów w organizmie może mieć bardzo niekorzystny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie, a długotrwałe odwodnienie może stać się przyczyną rozwoju chorób przewlekłych. Dlatego osoby starsze powinny szczególnie dbać o regularne spożycie wody.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Na pół godziny przed jedzeniem głównych posiłków warto wypić 500 ml wody - dzięki temu można pomóc sobie zmniejszyć wagę, mówią uczeni z Uniwersytetu w Birmingham.
Z podróży do ciepłych krajów wracamy często przeziębieni, a w samolocie zdarza nam się stracić słuch. W krańcowych przpadkach podróż samolotem może stanowić nawet zagrożenie dla życia. Wszystkiemu winne warunki, jakie panują na pokładzie, dlatego warto się odpowiednio do nich przygotować.
Jedna szklanka wody – tylko tyle organizm człowieka potrafi wytworzyć sam w procesach metabolicznych. Resztę płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy dostarczać z zewnątrz. Jak? Pijąc 2– 3 litry wody dziennie. Na niedobory wody najbardziej narażone są szczególnie dzieci i osoby po 65. roku życia.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Rozdrażnienie, brak koncentracji, osłabienie i spadek kondycji fizycznej - te wszystkie objawy mogą wskazywać na odwodnieie. Z badań wynika, że co dziesiąty Polak wcale nie pije wody, a ponad 80 procent z nas spożywa jej za mało.
Picie większych ilości wody pomaga zapobiec rozwojowi kamieni nerkowych.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Odwodnienie kojarzy się przede wszystkim z upałami, podczas których organizm łatwo traci wodę. Jednak także i zimą jesteśmy narażeni na odwodnienie.
Zmagałeś się z kamieniami nerkowymi? Jeśli chcesz zmniejszyć szanse na ponowne ich pojawienie się, pij więcej wody.
Regularnie ćwiczysz, starasz się nie przesadzać ze słodyczami, ograniczasz pieczywo, a wciąż nie chudniesz. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli nie będziesz przestrzegała trzech podstawowych zasad żywieniowych, Twoja dieta może pójść na marne.
Ale czy wiemy dlaczego powinniśmy więcej pić podczas upałów? Czy każdy musi wypijać minimum 1,5 l płynów dziennie? Dlaczego lepiej pić systematycznie, małymi łykami, niż rzadko i „jednym haustem"? Okazuje się, że wiele osób nie potrafi… pić.
Niektóry przyczyny odwodnienia są oczywiste, inne wydają się mniej powszechne - w każdym razie warto je zidentyfikować i pamiętać, że niedostateczna ilość wody w organizmie prowadzi do różnych powikłań i dyskomfortu.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków