Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Nasz język mówi i to nie tylko wtedy, kiedy dzięki niemu artykułujemy różne słowa, sam jego wygląd daje pewne informacje na temat stanu naszego zdrowia. Sprawdź, jakie zmiany barwy i kształtu języka mogą wskazywać na określone dolegliwości.
Anemia, czyli niedokrwistość to określenie opisujące stan, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) we krwi jest niska lub występują niedobory zawartej w nich hemoglobiny. Objawy anemii są różne w zależności od jej typu, ale bez waględu rodzaj dolegliwości, pewne symptomy występują powszechnie.
Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.
Ludzie starsi, czyli po 65-tym roku życia, znacznie czściej niż osoby młodsze zmagają się z niedoborem witamin i składników mineralnych. Niedobór mikroelementów u starszych związany jest m. in. z przewlekłymi chorobami, na które wpływa zaawansowany wiek.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom. Z badań wynika, że osoby w starszym wieku z niedoborem tych witamin mają znacznie wyższe prawdopodobieństwo pęknięcia lub złamania biodra.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
Starsi mężczyźni, którzy mają niski poziom witaminy B12, cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia złamań .
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Osoby starsze, którzy zażywały witaminę B12 i kwas foliowy przez dwa lata, wykazywały większą poprawę na testach krótko- i długoterminowej pamięci, niż ci, którzy nie przyjmowali witamin - wynika z australijskich badań.