04-03-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom. Z badań wynika, że osoby w starszym wieku z niedoborem tych witamin mają znacznie wyższe prawdopodobieństwo pęknięcia lub złamania biodra.
Przeprowadzono badania, które objęły tysiąc kobiet i mężczyzn i odkryto, że osoby, które w ciągu czteroletniego okresu cechowały się niedoborem , miały aż o 60 procent wyższe ryzyko szyjki kości udowej w porównananiu do ludzi o normalnym poziomie tej substancji.
Podobny poziom ryzyka odnotowano też u osób przyswajających mniej witaminy B6 niż powinny.
Innym czynnikiem wpływającym na większe niebezpieczeństwo złamania kości jest obecność homocysteiny - mężczyźni i kobiety z wysokim poziomem tego białka cechują się o 50-70 procent wyższym prawdopodobieństwem złamań. Homocysteina bywa nazywana „nowym cholesterolem". Ustalono, że znaczny poziom homocysteiny sprzyja , nowotworom, chorobom neurodegradacyjnym, . Ilość homocysteiny może być efektywnie obniżana dzięki dostarczeniu organizmowi takich składników jak: kwas foliowy, witamina B6, witamina B12, cholina, trimetyloglicyna.
Wspomniane witaminy można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Źródłem B12 są m. in.: mięso, mleko, ryby, jaja. Do artykułów, które zawierają witaminę B6, należą: kasza gryczana, banany, szpinak, kapusta, ziemniaki, orzechy, mięso, jaja, ryby oraz mleko. Można też zwiększyć ilość wspomnianych witamin dzięki odpowiednim suplementom.
stanowią jedne z najczęstszych przyczyn niepełnosprawności seniorów. Wśród czynników im sprzyjającyh jest właśnie m. in. wiek oraz płeć żeńska. Poza tym złamań częściej doznają osoby: stosujące nieodpowiednią dietę (mają niedobory witamin yD i wapnia), nadużywające alkoholu, unikające , zażywające określone leki, mające zaburzenia endokrynologiczne, takie jak .
Wyniki badań są dostępne w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.