29-01-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Ze względu na istotność zagadnienia International Osteoporosis, Foundation Nutrition Working Group dokonała przeglądu danych z różnych badań w celu identyfikacji rodzajów , które mogą pomóc zapobiegać utracie masy mięśni.
Naukowcy przeanalizowali testy oceniające wpływ ilości białka i kwasów z diety oraz witaminy D i B na utratę masy mięśni.
Osobom powyżej 65 roku życia poleca się dostarczanie organizmowi 1 do 1,2 gramów na każdy kilogram masy ciała. Zatem, jeśli ważysz 70 kilogramów, w twoim dziennym menu powinno się znaleźć 70-84 g białka.
Rekomenduje się także odpowiednie ilości poprzez regularną ekspozycję na działanie promieni słonecznych i / lub z suplementów. Badacze sugerują także, by bilansować ilość kwasów pochodzących z takich produktów, jak mięso i ziarna zbóż, z alkalizującymi warzywami i owocami.
Wreszcie, okazało się także, że witamina B12 i / lub również mogą przyczynić się do poprawy funkcji mięśni.
Co więcej eksperci przypomnieli, że regularny trening jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania utracie mięśni.