Niewłaściwe raczenie się alkoholem prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, które ogólnie nazywane są kacem. Jak wynika ze danych pogotowia ratunkowego, szczególnie w okresie świątecznym, wzrasta liczba wyjazdów do osób upojonych i doświadczających nawet zagrożenia życia z powodu zatrucia alkoholem. Warto więc serwować sobie mocniejsze trunki rozsądnie i tym samym zadbać o dobre samopoczucie następnego dnia.
Migrena to przewlekła choroba neurologiczna cechująca się nawracającymi bólami, często w połączeniu z pewną liczbą objawów autonomicznego układu nerwowego. Dotychczas nie są znane dokładne przyczyny dolegliwości i nie ma nią w pełni skutecznych leków. Uczeni ciągle jednak badają przypadłość i diagnozują kolejne możliwe wyzwalacze bólu.
Większości ludzi nie trzeba namawiać do skosztowania tego trunku. Po piwo chętnie sięgają zarówno młodzi, jak i dojrzali ludzie. Podobnie, jak u naszych zachodnich sąsiadów, na stałe zagościło przy określonych świętach i wydarzeniach. Pite z umiarem przydaje różnych korzyści prozdrowotnych. Zobacz, dlaczego warto od czasu do czasu zaserwować sobie kufel piwa.
Wiele dotychczasowych badań połączyło umiarkowane picie wina z efektem ochronnym dla serca i całego układu krążenia, teraz okazuje się, że raczenie się kieliszkiem wina może obniżyć ryzyko zachorowania na depresję.
Serwowanie sobie pół szklanki wina dziennie to dobry pomysł na zadbanie o zdrowie. Taka ilość powszechnie lubianego trunku, o ile jest wypijana regularnie, może przedłużyć życie nawet o pięć lat.
Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, żyją średnio 81 lat.
Ze średnią długością życia na poziomie 81 lat Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, wynika z badań opublikowanych w the Lancet.
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Od dawna eksperci powtarzają, że nadmierne picie alkoholu nie dotyczy jedynie ludzi młodych, czyni prawdziwe spustoszenia także u osób starszych. Seniorzy, którzy zbyt często „zaglądają do kieliszka", nierzadko doświadczają problemów z pamięcią i upadkami.
Lekarze niczym mantrę powtarzają, co trzeba robić, by o siebie zadbać i chyba każdy już wie, że rady te dotyczą głównie sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej. Jednakże warto pamiętać także o tym, iż niemniej istotne i równie dobrze naukowo uzasadnione są rzeczy, zachowania, zjawiska, których zwykle nie kojarzy się z profilaktyką prozdrowotną.
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Czerwone wino zapobiega parodontozie - chorobie na którą zapada prawie ponad połowa osób po 50 roku życia. Schorzenie to dotyka dziąseł oraz kości jamy ustnej i w pewnej fazie doprowadza do utraty zębów.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit