29-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Naukowcy z Harvard School of Public Health i Szkoły Medycznej przy Uniwersytecie w Atenach wykazali, że niektóre składniki w są bardziej przydatne niż inne i odpowiedzialne za większe korzyści zdrowotne. Doszli do tego wniosku po przeanalizowaniu danych 23 tysięcy greckich mężczyzn i kobiet, którzy uczestniczyli w Europejskim prospektywnym badaniu na temat raka i odżywiania się (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC).
Zdrowie uczestników było monitorowane przez średnio 8,5 roku. Naukowcy oceniali poziom przystawalności nawyków żywieniowych do zasad diety śródziemnomorskiej.
Jak podkreślają uczeni na łamach British Medical Journal, badanie potwierdza, że wynik obserwacji wskazujący na dominację składników diety śródziemnomorskiej jest predyktorem niższej śmiertelności. Wśród elementów śródziemnomorskiego menu najistotniejsze okazały się: umiarkowane spożycie , niskie spożycie mięsa, wysoka konsumpcja warzyw, owoców, orzechów, oraz .
Odnotowano 652 zgonów wśród 12.694 uczestników, których wynik w zakresie stosowania dieta wyniósł 0-4. Zaś w przypadku 10.655 osób, które uzyskały rezultat na poziomie 5 lub wyższym, ilość zgonów w okresie badania wyniosła 423.
Określenie dieta śródziemnomorska obejmuje sposób odżywiania się powszechny w 16 krajach w regionie Morza Śródziemnego. Według American Heart Association, dieta ta cechuje się przede wszystkim:
- dużą ilością owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, fasoli i orzechów;
- stosowaniem oliwy z oliwek zamiast innego rodzaju tłuszczu;
- umiarkowaną ilością nabiału, ryb i drobiu
- niską do umiarkowanej ilością wina