10-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Majówka zaczyna się za niecały miesiąc, więc determinacja w walce o atrakcyjną sylwetkę staje się coraz silniejsza. Odpowiednio dobrane pożywienie może skutecznie pomóc w spalaniu niechcianego tłuszczu.
Spalanie tkanki tłuszczowej to zadanie wymagające samozaparcia i dyscypliny, a także wiedzy. Co można zrobić, aby zintensyfikować spalanie tkanki tłuszczowej? Oczywiście, systematyczny wysiłek fizyczny to podstawa. Wprawdzie jednorazowe i epizodyczne próby treningowe pozbawią nas kilku nadprogramowo przyjętych kalorii, ale nie będą miały wielkiego wpływu na tkankę tłuszczową. Dopiero regularny wysiłek fizyczny przyspieszy tempo przemiany materii i „zużyje” nadmiar zgromadzonego tłuszczu. Jednak uwaga - to, że ćwiczymy, nie powinno oznaczać, że możemy jeść więcej, bo zwyczajnie nie uzyskamy wymarzonego efektu. Warto przeanalizować, co pojawia się na talerzu i wybierać produkty, które w naturalny sposób pomagają oczyścić organizm, podkręcić metabolizm i spalić tłuszcz w przerwach między treningami.
Cytrusy – grejpfrut, cytryna, pomarańcza są uważane za najbardziej dietetyczne owoce, bo mają mało cukrów, za to wiele kwasów obniżających indeks glikemiczny posiłków. Cechują się wysoką zawartością witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, ale również zasłynęła jako pogromca w spalaniu nadprogramowego tłuszczu. W tej kategorii niezaprzeczalnie królują . Zjedzenie połówki tego owoca przed każdym posiłkiem (lub wypicie szklanki soku) ponoć podwaja ilość zrzuconych kilogramów.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »