21-01-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Naukowcy odkryli, że kieliszek czerwonego wina może zapobiec gromadzeniu się po posiłku złożonego z czerwonego mięsa.
Okazało się, że szkodliwe związki z mięsa mogą budować „zły cholesterol", który może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca.
Naukowcy wykazali jednak, że przeciwutleniacze zawarte w winie (polifenole) powstrzymują wchłanianie się określonych substancji z mięsa w jelitach, dzięki czemu nie dostają się do krwiobiegu, gdzie mogą spowodować szkody
Uczeni z Instytutu badań nad lekami na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, podkreślają, że odkrycie może pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego czerwone wino zmniejszają ryzyko .
Mięso jest bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol. Tymczasem uzyskane wyniki mogą stanowić wyjaśnienie związku między częstym spożywaniem mięsa i zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Włączenie produktów bogatych w polifenole do posiłku znacznie zmniejsza zagrażające zdrowiu skutki spożywania dużej ilości mięsa.
Przez cztery dni badacze nadzorowali menu 14 zdrowych osób polecając jedzenie kotletów z ciemnego mięsa i unikanie innego rodzaju mięs oraz ryb. Przez kolejne cztery dni ci sami uczestnicy do każdego posiłku zawierającego kotlety pili kieliszek .
Badania wykazały, że gdy uczestnicy nie raczyli się winem przy spożywaniu mięsa, po posiłku mieli wyższy poziom dialdehydu malonowego we krwi. Wykazano również zwiększenie poziomu cholesterolu, który zostały zmodyfikowany przez wspomniany związek.
Po czterech dniach jedzenia mięsa poziom cholesterolu wzrósł o 97 procent. Uważa się, że taki zmodyfikowany cholesterol jest odpowiedzialny za zmniejszenie elastyczności naczyń krwionośnych i budowanie złogów zmniejszających światło tętnic, co prowadzi do rozwoju chorób serca.
Kiedy do mięsnego posiłku wypijano wino, ilość zmodyfikowanego cholesterolu nie zmieniała się lub nawet ulegała osłabieniu.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Functional Foods.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »