Strona głównaZdrowieSiedem zasad, które pozwolą żyć dłużej

Siedem zasad, które pozwolą żyć dłużej

Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
© Kurhan - Fotolia.comDo analiz uczeni przyjęli reguły dające szanse na opracowane sześć lat temu Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) oraz Amerykański Instytut badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research).

Siedem złotych zasad nie tylko o 20 procent zmniejszyło ryzyko śmierci na raka, ale i obniżyło o połowę ryzyko chorób płuc, a - o 44 procent.

W badaniach wzięło udział około 380 tysięcy osób. Na ich podstawie wykazano, że ludzie, którzy ściśle przestrzegają zasad, m. in. regularnie wykonują ćwiczenia i unikają nadmiaru alkoholu, mają o co najmniej 34 procent niższe ryzyko zgonu z powodu chorób krążenia lub choroby układu oddechowego, w tym zawału serca i dusznicy bolesnej.

Monitorując zdrowie pacjentów z dziewięciu krajów europejskich, brytyjscy naukowcy wykazali, że siedem zasad pomaga ludziom żyć dłużej zmniejszając ryzyko śmierci z rozmaitych przyczyn. Oto wspomniane reguły:
  1. pozostawać szczupłym, ale nie mieć niedowagi;
  2. być aktywnym fizycznie, co najmniej 30 minut dziennie;
  3. ograniczyć ilość produktów bogatych w tłuszcze i cukry oraz ubogich w błonnik; unikać ;
  4. stosować różnorodną dietę pełną warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych. Jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie;
  5. ograniczyć spożycie (wołowina, wieprzowina, jagnięcina) nie przekraczając tygodniowej porcji 500g; unikać szynki, salami i boczku;
  6. ograniczyć ilość alkoholu do dwóch kieliszków (np. wina) w przypadku mężczyzn i jednego w przypadku kobiet;
  7. dla kobiet - karmić piersią dzieci do szóstego miesiąca; badania wykazały, że panie karmiące piersią przez co najmniej taki okres czasu mają o 10 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu raka i o 17 proc. obniżone prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób układu krążenia.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X