Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Kuchnia śródziemnomorska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Moda na zdrowe odżywianie przybliża Polaków do potraw śródziemnomorskich, które swoją lekkością i świeżym smakiem imponują wyszukanym gustom.
Resveratrol - związek obecny w czerwonym winie może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.
Kolejne badania naukowe dowiodły, iż spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu może korzystnie wpływać na zdrowie.
Specjaliści od dawna starają się opracować środek, który ochroni zęby przed zagrażającymi im bakteriami. W aptekach oraz drogeriach dostępne są różnego rodzaju pasty i płyny do higieny jamy ustnej.
Picie wina przedłuża życie- twierdzą naukowcy, najnowsze badania dowodzą, iż osoby pijące wino żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem niż amatorzy innych trunków.
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit