17-01-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czerwone wino zapobiega parodontozie - chorobie na którą zapada prawie ponad połowa osób po 50 roku życia. Schorzenie to dotyka dziąseł oraz kości jamy ustnej i w pewnej fazie doprowadza do utraty zębów.
To kolejna dobroczynna cecha , powszechnie wiadomo, że regularne picie w niewielkich ilościach tego trunku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Doskonałe właściwości w zapobieganiu tej chorobie mają też świeże owoce, żółte i oraz zielona herbata. Kolejną właściwością czerwonego wina pitego w umiarze, ale też jedzenia winogron jest zapobieganie chorobom serca, stanom zapalnym oraz guzom.
Naukowcy zastanawiali się nad składem czerwonego wina. Doszli do wniosku, że jego dobroczynne cechy, są zasługą zawartych w nim antyutleniaczy (). Utrzymują one odpowiedni poziom wolnych rodników w naszym organizmie, które atakują zdrowe błony komórkowe. Antyutleniacze sprawiają, że wino jest wspaniałym, naturalnym środkiem niezastąpionym w profilaktyce.