Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Ci, którzy choć raz rozpoczynali walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak wiele jest metod pozbycia się niechcianego tłuszczyku. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób.
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Polacy poświęcają średnio kilka sekund na wybór produktu spożywczego, nie przywiązują wagi do składu tego, co zakupują. Efekt jest taki, że większość z nas nie odżywia się najlepiej, dlatego m. in. powstał międzynarodowy program „Choices”, a jego ramach polska akcja „Wiem, co wybieram”.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków