12-09-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Cukier, którego używamy na co dzień do słodzenia (sacharoza), należy do węglowodanów. Różnego rodzaju cukry są naturalnie obecne w owocach, warzywach, mleku. Cukier (sacharoza) jest także dodawany do produktów w czasie ich produkcji oraz podczas przygotowania posiłków w domu. Cukry naturalnie obecne w żywności zwykle stanowią połowę spożywanych przez nas węglowodanów. Reszta to cukier dodany w czasie przygotowania lub produkcji.
Większość zjadanych kalorii pochodzi właśnie z węglowodanów. Cukier jest ważnym źródłem łatwodostępnej energii. Ok. 55 % energii dostarczanej do organizmu powinno pochodzić z węglowodanów – najlepiej tych złożonych jak przetwory zbożowe (30 % z tłuszczów, 15 % z białek). 1g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii.
Najlepszym sposobem dostarczania organizmowi energii oraz zapewnienia długotrwałego uczucia sytości jest spożywanie produktów skrobiowych bogatych w błonnik takich jak pełnoziarnisty chleb i kasze, brązowy ryż czy makaron z mąki z pełnego przemiału. Dostarczają one także niektórych witamin i składników mineralnych, których ich wysokoprzetworzone odpowiedniki są pozbawiane w procesie przemiału czy oczyszczania. Zjedzenie słodkiego batonika tylko na krótko daje uczucie sytości. Zwykle, zaraz po tym znowu odczuwamy głód i sięgamy po następną słodką przekąskę.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, chorobom przewlekłym i próchnicy nawołuje do ograniczenia konsumpcji cukru. Główną przyczyną wzrostu spożycia kalorii w naszej diecie w ciągu ostatnich lat jest właśnie większe spożycie cukru dodawanego do żywności. Dlatego zaleca się ograniczanie spożycia produktów, do których cukier jest dodawany w czasie procesu produkcji, a także zachęca się producentów żywności, aby modyfikowali receptury swoich produktów dążąc do obniżenia w nich zawartości cukru dodanego.
Spożycie cukru w Polsce wynosi w przybliżeniu ok. 42 kilogramy na osobę/rok – jest to więcej niż średnia europejska. W Unii Europejskiej wskaźnik ten jest niższy, dla przykładu w 2005 roku było to: 29,9 kg w Grecji, 35,8 kg w Niemczech, 36,4 kg we Francji.
Słodki smak jest jednym z pierwszych, jakie rozpoznajemy i lubimy najbardziej już od wczesnego dzieciństwa. Właśnie to nasze szczególne upodobanie do słodkich potraw w połączeniu z ich dużą dostępnością są głównymi czynnikami wpływającymi na stały wzrost spożycia cukru w naszej diecie.
Jedzenie słodyczy pomaga szybko zaspokoić głód, ale na krótko, większość słodyczy dostarcza głównie pustych kalorii, nie powinny więc one być stałym elementem naszej diety, a tylko przyjemnością, na którą pozwalamy sobie od czasu do czasu. Warto zastępować cukier miodem, który oprócz „słodzenia” dodaje potrawom smaku i aromatu. Miód to mieszanina cukrów oraz ponad 100 związków smakowo - zapachowych pochodzących z nektaru kwiatów. Zastępując cukier miodem, warto pamiętać, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru. Zatem przy zbliżonej kaloryczności -1g miodu to 3.2 kcal, a 1g cukru to 4 kcal - zjadamy więcej energii z łyżeczką miodu. Aby nie stracić cennych właściwości miodu, nie należy go podgrzewać.
Potrzeba 3 miesięcy, aby odzwyczaić się od nadmiernego słodzenia potraw, dlatego warto ograniczać ilość cukru w diecie stopniowo. Najłatwiej zacząć od małych kroków np. zmniejszać ilość cukru dodawanego do kawy czy herbaty.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »