Strona głównaZdrowieCzy można mieć słodkie życie bez cukru?

Czy można mieć słodkie życie bez cukru?

Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Najczęściej używanym przez nas cukrem jest cukier z buraków cukrowych, czyli po prostu biały. Na co dzień używamy go do słodzenia napojów tj. herbata, kawa, kakao itp. Używamy go również jako składnika potraw, np. do pieczenia ciast, kremów, deserów, ale również do surówek, zup i sosów. Często dodajemy go bezmyślnie, nie zastanawiając się nad tym, po co aż tyle słodzimy.

Oprócz białego cukru dość często używamy cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy był znany już w starożytności, a swoją pozycję utracił dopiero pod koniec XIX w., kiedy rynek opanował cukier z buraków cukrowych. Dziś ponownie powraca na pierwszą pozycję, ale niestety dość często ze względu na wysoką cenę, na jego słodkość nie mogą sobie pozwolić zamożniejsze rodziny.

Mniej popularnymi cukrami są fruktoza, laktoza, glukoza, maltoza czy ksyloza, które mają zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Nie ma kawy bez słodkiego deseru, nie ma upału bez słodkiej oranżady czy lemoniady, nie ma fastfoodów bez słodkiej coli. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że litrowa cola zawiera prawie 30 kostek cukru? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w węglowodany wynosi około 450 g.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen (gromadzi się głównie w wątrobie). Część węglowodanów zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen (cukier) lub na tłuszcze, albo wydalany z organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie węglowodanów u większości osób prowadzi do otyłości.

Podczas zakupów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (cukru) w produktach. Bardzo często mamy możliwość zastąpienia produktów z dużą zawartością węglowodanów innymi o mniejszej zawartości. Wcale nie będzie to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości czy za mało słodki. Rozważny wybór na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Czy wytrzymasz jeden dzień bez cukru?

Warto spróbować wykonać doświadczenie polegające na wycofaniu cukru lub jego bardzo dużym ograniczeniu w naszym jadłospisie, chociaż na jeden dzień. Zapewne nasuwa Ci się myśl: "Przecież to nie może być takie trudne". Spróbuj, a przekonasz się jak Twoje codzienne żywienie jest uzależnione od cukru. Cukier stał się dla nas jak narkotyk, uzależnił nas i nie tak łatwo jest z niego zrezygnować.

Podejmij próbę rezygnacji ze "słodkiej diety". Na początku zastąp biały cukier słodzikiem, a z czasem używaj go coraz mniej. Nie wyobrażasz sobie smacznego sernika bez cukru? A jednak jest możliwe jego wykonanie w słodkiej wersji bez użycia cukru. Wystarczy zamienić biały cukier słodzikiem w płynie. Poniżej przedstawiam jeden z przepisów na słodki sernik bez cukru.

Ograniczmy ilość spożywanych węglowodanów

Choć węglowodany są niezbędne do życia, potrzebujemy ich zwykle znacznie mniej, niż zjadamy. Nadmiar glukozy powoduje nadprodukcję insuliny, a to z kolei grozi zaburzeniem procesów przemiany materii - zablokowaniem wydzielania enzymów rozkładających tłuszcze. Poza tym, przy nadmiernej produkcji insuliny, organizm uodpornia się na jej działanie. Rozwija się wtedy cukrzyca. Aby uniknąć problemów z cukrzycą, należy wyeliminować z naszego jadłospisu cukier, białe pieczywo i biały ryż, makarony, miód, piwo, ziemniaki, marchew, buraki. Postarajmy się zmienić nasze nawyki i oprzyjmy naszą dietę na produktach o niskiej zawartości cukru oraz na warzywach i owocach, które zawierają fruktozę - cukier błyskawicznie trawiony przez organizm i nie powodujący zwiększonego wydzielania insuliny. Nadmierne spożycie cukru jest również główną przyczyną próchnicy zębów.

Większość osób potrzebuje wielu miesięcy, aby odzwyczaić się od nadmiernego słodzenia potraw, dlatego warto ograniczać ilość cukru w diecie stopniowo. Najłatwiej zacząć od małych kroków np. zmniejszać ilość cukru dodawanego do kawy czy herbaty czy ograniczając spożycie słodyczy, które często zaspokajają głód, ale tylko na chwilę.

Nie dam rady...

Jeżeli nie spróbujesz podjąć odpowiednich kroków, na pewno nie dasz rady zmienić swojej codzienności. Myślisz, że nie można zastąpić naszych nawyków spożywania cukru czymś równie smacznym czy przyjemnym? Jeżeli tak uważasz, to się mylisz. Wystarczy zagłębić się w wynikach wyszukiwarek internetowych, które wyszukają nam setki, tysiące a może nawet setki tysięcy ciekawych i smacznych przepisów kulinarnych na słodkości bez użycia cukru.

Podczas przygotowywania potraw staraj się zastępować cukier naturalnymi słodzikami, tj. miodem, owocami, sokiem z owoców czy syropem klonowym. W ostateczności możesz skorzystać z gotowych słodzików dostępnych w naszych sklepach.

Pozostaje więc życzyć odwagi i wielu słodkich chwil bez cukru.

Na podstawie: "Cukr - Jak se zbavit závislosti" Nancy Appleton

Tomasz Kaniewski / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:37:10, 30-07-2010 PaniKrystyna

    Moim zdaniem można się obyć bez cukru. Ja na przykład nigdy nie słodzę herbaty, chyba że robię dla dzieci, wiadomo dzieci uwielbiają wszystko co słodkie W dodatku pijam tylko herbaty dilmah czarne lub czarne aromatyzowane i uważam ze cukier tylko by popsuł ich smak. Kawę pije bardzo rzadko ze względu na problemu z ciśnieniem a jak już pije to też nie słodze.
    ... zobacz więcej
  • 11:45:54, 30-07-2010 Scarlett

    Nie słodzę już od paru lat herbaty i kawy. Czasami organizm sie dopomina, więc robię sobie kanapkę z dżemem.
  • 11:50:27, 30-07-2010 tadeusz50

    Pewnie, ze można żyć bez cukru. Można też bez jedzenia.
    Artykuł na zamówienie jak można doszukać się w tekście.
    Cytat:
    Podczas przygotowywania potraw staraj się zastępować cukier naturalnymi słodzikami, tj. miodem, owocami, sokiem z owoców czy syropem klonowym. W ostateczności możesz skorzystać z gotowych słodzików dostępnych w naszych sklepach.

    Pozostaje więc życzyć odwagi i wielu słodkich chwil bez cukru.

    Na podstawie: "Cukr - Jak se zbavit závislosti" Nancy Appleton

    Ucięta reklama jakiejś sieci sklepów
    ... zobacz więcej
  • 07:08:28, 17-08-2010 kolizja

    Brawo tadeuszu50! Wygląda na to, że wszedzie potrafisz wyśledzić spisek.
    W artykule nie ma wymienionych producentów więc nie jest to reklama a do odstawienia cukru potrzebny jest rozsądek a nie odwaga. Ośmielę się też zauważyć, że bez jedzenia żyć się nie da.
    Pozdrawiam
  • 12:24:34, 17-08-2010 bronczyk

    Nie wiem dlaczego ciągle pojawiają się artykuły o szkodliwości tego czy innego artykułu. Po odstawieniu, którego moje życie zamieni się w pasmo szczęścia. Kawy mam nie pić, ponieważ szkodzi. Soli też nie używać, też rujnuje kruche zdrowie, cukier biała śmierć. Jakoś żyję z cukrem, solą, colą i wcale nie narzekam. A jak czasem coś szwankuje to niestety po tylu latach może coś się zużyć.
  • 13:20:45, 17-08-2010 wuere'le

    Od wielu lat nie używam cukru do niczego, nie używam tez żadnych zastępników.
    Te wszystkie słodziki są bardzo szkodliwe.
    Do braku cukru można się przyzwyczaić. Nie wyobrażam sobie herbaty lub kawy z cukrem.
    Ma racje saguela pisząc, ze organizm czasem się dopomina, wtedy można jakiegoś cukierka, czy czekoladę zjeść.
    Fakt, że masz mózg do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje cukru i tlenu, ale cukier w postaci różnej glukozy,fruktozy, laktozy i wielu innych jest w naszych pokarmach w sposób naturalny i to pewnie wystarczy.
    Za parę lat będą znowu pisać uczeni, ze cukier jak najbardziej, a co innego nie.
    ... zobacz więcej
  • 13:29:41, 17-08-2010 tadeusz50

    Cytat:
    kolizja
    Brawo tadeuszu50! Wygląda na to, że wszedzie potrafisz wyśledzić spisek.
    W artykule nie ma wymienionych producentów więc nie jest to reklama a do odstawienia cukru potrzebny jest rozsądek a nie odwaga. Ośmielę się też zauważyć, że bez jedzenia żyć się nie da.
    Pozdrawiam
    Szanowna kolizjo
    Pokaż miejsce gdzie wyśledziłem spisek. Ja wyraziłem swoją opinię na temat podany w komentarzach. Wkładasz w mój post to czego nie napisałem. Miłego pobytu w KSC.
  • 14:06:22, 17-08-2010 Kasandra1

    Cytat:
    PaniKrystyna

    Moim zdaniem można się obyć bez cukru. Ja na przykład nigdy nie słodzę herbaty, chyba że robię dla dzieci, wiadomo dzieci uwielbiają wszystko co słodkie W dodatku pijam tylko herbaty dilmah czarne lub czarne aromatyzowane i uważam ze cukier tylko by popsuł ich smak. Kawę pije bardzo rzadko ze względu na problemu z ciśnieniem a jak już pije to też nie słodze.

    Cukru nie używam już dobrych parę lat. Kawę pijam raz dziennie z mlekiem, bez cukru. Jakoś do gustu nie przypadł mi cukier, dlatego może też mało jadam słodyczy czy ciast. Choć lubię łakocie, ale wolę owoce.
    ... zobacz więcej
  • 14:14:39, 17-08-2010 Malwina

    Cukier do niczego nie jest nam potrzebny...mamy go pod dostatkiem dla organizmu w naturalnym produktach z których komponujemy pokarm i można sie bez niego obyc...zjedzenie raz od wielkiego dzwonu ciastka nie stanowi problemu, ale jezdenie , słodzenie na co dzien przez lata...tak....cukier jest białą powolną smiercią..
  • 14:28:19, 17-08-2010 tadeusz50

    Cytat:
    .cukier jest białą powolną smiercią..
    Odpowiedź z Cytowaniem

    Białą śmiercią są narkotyki.
    Od dziecka lubiłem, lubię i pewnie będę lubił słodycze. Dotyczy to oczywiście ich spożywania i jak do tej pory mnie nie szkodzą. A no coś trzeba umrzeć

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy