15-07-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Agrest zawiera m. in.: białko, tłuszcze (niewielką ilość) i węglowodany, a także błonnik, witaminę C, witaminę E, witaminę B5, witaminę B6, miedź, mangan oraz potas i różne fitozwiązki. Wszystko to sprawia, że owoc może przydać wielu korzyści. Tradycyjnie uważa się, że poprawia stan układu krążenia, pomaga schudnąć, osłabia poziom odczuwanego stresu, zmniejsza ryzyko raka, wzmacnia kości, odświeża oddech, a także łagodzi problemy gastryczne i przyhamowuje proces .
W Ajurwedzie agrest indyjski (amla) stosuje się w leczeniu chorób układu oddechowego, sercowo-naczyniowego i problemów reumatycznych, a także cukrzycy. Różne badania eksperymentalne wskazują, że owoce ten daje silne efekty oraz obniża poziom .
Efekty przeciwutleniające
Zawarte w agreście przeciwutleniacze, tj. związki, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, który wiąże się z wieloma chorobami i przedwczesnym starzeniem się. Stąd antyrakowe, antycukrzycowe i antyneurodegradacyjne właściwości tej rośliny. Wspomniane substancje są też odpowiedzialne za ograniczanie uszkodzeń skóry spowodowanych światłem słonecznym i innymi czynnikami. Uważa się, również że sok z agrestu odmładza skórę i przydaje jej blasku.
Dbałość o odpowiednią wagę
Agrest jest bogaty w błonnik, ale przydaje niewielkiej ilości kalorii. Jedna miseczka agrestu (150 gramów) to zaledwie nieco ponad 3 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie przeciętnego człowieka.
Badania pokazują, że agrest może pomóc w . Dzieje się tak m. in. dlatego, że jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego . Owoce te wywołują zatem uczucie sytości i kiedy je się je jako przekąskę, wybiera się posiłki o mniejszej kaloryczności.
Bezpieczeństwo
Agrest jest bezpieczny dla większości ludzi. Jednak powiązano preparaty ajurwedyjskie -zawierające agrest indyjski (jeśli były zażywane w dużych ilościach przez dłuższy czas) z uszkodzeniem wątroby. Nie jest jednak jasne, czy to sam agrest indyjski dałby taki efekt.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »