Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Większość kobiet sądzi, że uderzenia gorąca oznaczają menopauzę, ale połowa pań doświadcza ich jeszcze przed klimakterium.
Z opublikowanych w marcowym numerze „Journal of Clinical Oncology" badań wynika, że kobiety, które przed diagnozą raka płuc jadły więcej soi, żyją dłużej niż kobiety, które jej nie jadły.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Analiza 19 badań, w których udział wzięło ponad 1200 kobiet, wykazała, że spożywanie soi dwa razy dziennie może zredukować częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca, których doświadcza wiele kobiet w okresie menopauzy. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Menopause: The Journal of the North American Menopause Association". Wpływ izoflawonów soi na łagodzenie objawów menopauzy od lat stanowił przedmiot dociekań badaczy, jednak wyniki prowadzonych badań były niejednoznaczne. Analizą wielu z tych eksperymentów zajęła się wraz ze współpracownikami profesor Melissa Melby z Uniwersytetu Delaware.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Ostatnia miesiączka u kobiet występuje zwykle ok. 51 roku życia. Szacuje się, że w Polsce, co rok w klimakterium wchodzi 150-200 tys. kobiet. Na uderzenia gorąca cierpi aż 75% z nich.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Suplementy diety z soją mogą być równie skuteczne jak terapia hormonalna w łagodzeniu objawów menopauzy, sugerują najnowsze badania.
Składniki soi zwiększają efektywność terapii radiacyjnej w zabijaniu komórek raka płuc.
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Kilka prostych zmian w stylu życia może pomóc w minimalizowaniu objawów menopauzy. Badania pokazują, że niewielkie modyfikacje mają znaczenie w osłabieniu występowania uderzeń gorąca.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit