20-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kto by pomyślał, że jeszcze kilka lat temu wegetarianie postrzegani byli jako dziwacy krytykujący mięsożerców i czyhający na możliwość oblania czerwoną farbą kobiety ubranej w naturalne futro?
Od tamtej pory wiele się zmieniło, a wegetarianizm stał się nie tylko sposobem odżywiania, ale również stylem życia. Co więcej, 20 marca obchodzimy tzw. Dzień bez Mięsa. Warto wtedy zrezygnować z potraw mięsnych i spróbować stworzyć warzywne potrawy kuchni wegetariańskiej. Kto wie, może kuchnię bez mięsa polubimy na dłużej?
Odżywianie na zielonoDzień bez Mięsa (ang. meatout) po raz pierwszy zorganizowany został 20 marca 1985 roku w Ameryce. Za oceanem nadal obchodzi się go hucznie - organizowane są różnorodne atrakcje, np. pikniki z prezentacjami przyrządzania wegetariańskich dań. W Polsce co prawda ten dzień nie jest aż tak popularny, może być jednak okazją do zrezygnowania z jedzenia mięsa choć na jeden dzień. W tym czasie warto spróbować jadłospisu sporządzonego na bazie warzyw, owoców i ziół.
Zdrowe zastępstwoMyśląc o diecie wegetariańskiej często zastanawiamy się jak zastąpić mięso, aby dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych. Mięso to bowiem bogactwo białka, dlatego rezygnując z niego powinniśmy pamiętać, aby włączyć do diety nabiał i składniki roślinne, które uzupełnią jego ewentualne niedobory. Dobrym źródłem białka są także produkty mleczne - mleko, jogurt, sery oraz rośliny strączkowe - soja, fasola, soczewica.
- Białko jest także obecne w produktach zbożowych. Jednak należy pamiętać, że ze względu na fakt, iż białko roślinne ma niższą wartość żywieniową niż zwierzęce należy je umiejętnie łączyć z innymi składnikami, aby zrekompensować braki niektórych aminokwasów - radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.
Bukiet warzyw każdego dniaJakie cenne składniki kryją w sobie warzywa i owoce? - Warzywa i owoce są jednym z najlepszych źródeł witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wielu związków bioaktywnych. Do warzyw bogatych w witaminę C należą wszystkie warzywa kapustne, papryka, szczypiorek, natka z pietruszki, szpinak. Beta - karoten, inaczej prowitamina A, znajduje się przede wszystkim w pomarańczowych i żółtych warzywach, a więc w marchwi, dyni, kabaczkach, pomidorach, papryce, cykorii oraz w warzywach zielonych - szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, sałacie, brokułach. Najbogatszym źródłem likopenu są natomiast pomidory - tłumaczy Iwonna Niegowska.