Strona głównaZdrowieSoja łagodzi objawy menopauzy

Soja łagodzi objawy menopauzy

Analiza 19 badań, w których udział wzięło ponad 1200 kobiet, wykazała, że spożywanie soi dwa razy dziennie może zredukować częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca, których doświadcza wiele kobiet w okresie menopauzy. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Menopause: The Journal of the North American Menopause Association". Wpływ izoflawonów soi na łagodzenie objawów menopauzy od lat stanowił przedmiot dociekań badaczy, jednak wyniki prowadzonych badań były niejednoznaczne. Analizą wielu z tych eksperymentów zajęła się wraz ze współpracownikami profesor Melissa Melby z Uniwersytetu Delaware.
Soja łagodzi objawy menopauzy Badacze odkryli, że przyjmowanie 54 miligramów izoflawonów soi dziennie, przez okres od sześciu tygodni do roku, zmniejsza częstotliwość uderzeń gorąca o ponad 20 proc., a ich nasilenie o 26 proc. Inne badania wykazały z kolei, że efekt ten jeszcze się poprawia, gdy kobiety przyjmują izoflawony soi przez dłuższy okres czasu.

Melby twierdzi, że spożywanie pokarmów sojowych może kobietom pomóc złagodzić objawy . "Soja jest nie tylko zdrowa; korzystanie z jej zdrowotnych właściwości jest przede wszystkim naprawdę proste" - komentuje Piotr Poniński z firmy Polsoja. "Pożywienie z soi jest smaczne i dobre dla naszego organizmu. W 200 g tofu, który jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałat i kanapek, ale także składnikiem wielu ciekawych dań obiadowych, znajduje się aż 50 mg izoflawonów soi" - dodaje Poniński.

Naukowcy już jakiś czas temu zwrócili uwagę, że w krajach, w których je się zdecydowanie więcej , panie rzadziej narzekają na uderzenia gorąca. Profesor Melby twierdzi, że soja prawdopodobnie służy najlepiej kobietom, które jedzą ją przez większość życia. - Ale jeśli masz pięćdziesiąt lub więcej lat i nigdy dotąd nie tknęłaś soi, nie jest za późno. Odkryliśmy, że to nadal pomaga - dodaje badaczka.

O produktach sojowych powinni pomyśleć wszyscy ci, którzy pragną odżywiać się lekko i zdrowo. Dobre produkty sojowe są bogate w wysokowartościowe białko, mają minimalną zawartość cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto nie zawierają cholesterolu i konserwantów. Szczególnie dobrym dla zdrowia przetworem soi jest tofu: charakteryzuje się bogactwem wapnia, i innych sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Przeczytaj także


Menopauza - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy