Strona głównaZdrowieSoja a rak jelita grubego

Soja a rak jelita grubego

Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Soja a rak jelita grubego [© Studio_VII - Fotolia.com] - Badanie wykazało zmianę ekspresji trzech genów kontrolujących ważny szlak sygnalizacyjny Wnt, który jest odpowiedzialny za podziały komórkowe – powiedziała prof. Hong Chen, specjalista z zakresu nauki o żywieniu University of Illinois i dodała – U 90% pacjentów z rakiem okrężnicy, występuje znaczna nadaktywność szlaku Wnt. Nasze badania wskazują, że dostarczanie organizmowi bogatej w genisteinę soi, hamuje tę nadaktywność.

– Dobrą wiadomością jest to, że zawarta w genisteina hamuje nadaktywność komórek rakowych poprzez epigenetyczne zmiany w regionach regulacyjnych tych genów- dodaje Yukun Zhang, członkini zespołu badawczego prof. Hong Cheng.

Z badania przeprowadzonego na narażonych na działanie rakotwórcze szczurach wynika, że długotrwała ekspozycja na genisteinę, zmniejsza liczbę zmian przedrakowych o 40% i przywraca aktywność szlaku Wnt do normalnego poziomu. Badanie wykazało, że rak jelita grubego jest chorobą epigenetyczną, co oznacza, że czynniki dietetyczne i środowiskowe, mogą wpływać na geny. – Od dawna wiadomo, że wśród imigrantów z Azji – których jest bogata w białko sojowe – wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego, gdy odchodzą od tradycyjnego sposobu żywienia i przyjmują nawyki żywieniowe właściwe dla państw zachodnich - mówi Piotr Poniński z firmy Polsoja.

- Informacje zawarte w materiale genetycznym to nie wszystko – podsumowała prof. Cheng – i dodała – nawyki żywieniowe i codzienne wybory produktów spożywczych, zanieczyszczenie środowisko, a nawet poziom stresu, wpływa na ekspresję genów odpowiedzialnych za raka jelita grubego.

W innym badaniu, również przeprowadzonym na University of Illinois, pod kierunkiem dr Vermont P. Dia, wykazano, że zawarta w soi lunazyna, może zapobiegać przerzutom raka grubego, zwłaszcza w przypadku chemooporności.

Przeczytaj także


Rak jelita grubego - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:16:18, 23-09-2013 ~gość: 77.255.120.xxx

    Zdecydowanie warto wprowadzić do codziennego jadłospisu soję. I nie musi to być soja w postaci ziaren, ale mogą być rozmaite produkty z soi. Można bez problemu zastąpić tradycyjną wędlinę sojową, np. Polsoi, urozmaicić posiłki tofu czy tempehem, np. tempehservice, który jest w Polsce coraz popularniejszy.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy