Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Prawidłowe odżywianie zapewnia lepsze samopoczucie i dłuższe życie. Codzienne nawyki żywieniowe mają potężny wpływ na zdrowie i choroby człowieka. Dane medyczne od dawna pokazują, że dieta bogata w artykuły spożywcze na bazie roślin obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Bezsenność znacznie obniża jakość życia. Trudno o normalne funkcjonowanie, gdy nie można zasnąć, a jeśli sen przychodzi, to i tak jest przerywany licznymi przebudzeniami. W efekcie rano nie jest się wypoczętym i wszelkie obowiązki stają się trudniejsze do wykonania. Warto więc wiedzieć, że wśród czynników mających wpływ na zasypianie jest to, co jemy.
Nowe badania potwierdzają - trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu można liczyć na długowieczność.
Dieta kojarzy się z rozlicznymi zasadami i ograniczeniami, ale groźba nadwagi czy otyłości skłania do nawet większych poświęceń. A co jeśli mądre codzienne wybory wystarczają, by znacząco ograniczyć ilość dostarczanych kalorii? Warto spróbować.
Jabłko do śniadania, sałatka przy obiedzie, banan na podwieczorek i brokuły na kolację to według nowozelandzkich badaczy, może być menu szczęścia.
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Niespełna 21 proc. osób po 45 roku życia je warzywa i owoce kilka razy dziennie. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jeszcze rzadziej sięgają po nie osoby młode. Jedynie 13 proc. z nich je warzywa i owoce kilka razy dziennie.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Motyw procentowej zawartości cukru w cukrze wymyślił nieśmiertelny Stanisław Bareja jeszcze w latach 70 - tych. Nie mógł wówczas przewidzieć jak bardzo jego slogan okaże się uniwersalny i ponadczasowy. Dziś oto bowiem w czasach w których króluje marketing okazuje się że wiele produktów, zwłaszcza tych spożywczych, jest nimi tylko z nazwy. W rzeczywistości bowiem są tylko znikomym procentem tego czym być powinny.