16-02-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jabłko do śniadania, sałatka przy obiedzie, banan na podwieczorek i brokuły na kolację to według nowozelandzkich badaczy, może być menu szczęścia.
Uczeni z Uniwersytetu w Otago w Nowej Zelandii przeprowadzili badania, z których wynika, że jedzenie większej ilości przyczynia się do polepszenia humoru na co dzień.
Psycholodzy zaprosili do badań 281 osób. Przez trzy tygodnie każdy uczestnik badania codziennie raportował nawyki żywieniowe i deklarował stan emocjonalny wybierając spośród dziewięciu pozytywnych i negatywnych przymiotników. - Kiedy badani jedli więcej owoców i warzyw, pod koniec dnia czuli się spokojniejsi, szczęśliwsi i pełniejsi energii niż zwykle - mówią autorzy testów. Jednocześnie uczeni nie odnotowali zmian w nastroju w przypadku zjedzenia większej niż zwykle ilości ciastek, chipsów i innych niezdrowych przekąsek.
Stan zdrowia zależy m. in. od - odpowiednie menu ma wpływ na fizyczne samopoczucie, może stanowić ochronę przed chorobami serca i niektórymi nowotworami, ale nowe badania wykazują, że sposób odżywiania się oddziałuje także na zdrowie psychiczne. Przykładowo, kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte głównie w rybach i orzechach pomagają zapobiec . Ponadto ci, którzy stosują bogatą we wspomniane kwasy, mają niższe prawdopodobieństwo doświadczenia wraz z wiekiem.
Badacze z Uniwersytetu w Warwick, po analizie danych 80 tysięcy osób, doszli do wniosku, że większe spożycie warzyw i owoców wiąże się z wyższym poczuciem satysfakcji i dobrym samopoczuciem. Nowozelandzkie testy pokazują jednak, że dieta bogata w warzywa może mieć korzystny wpływ na nastrój nie tylko w długim okresie, ale również z dnia na dzień.
Wyniki badań opublikowano w magazynie British Journal of Health Psychology.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »