11-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
- Należy sprawdzać zawartość soli w każdej potrawie - zarówno w żywności surowej jak i przetworzonej. Nie jest prawdą, że znajduje się ona tylko w słonych potrawach. Pieczywo, ketchup, sos do spaghetti, zupy, soki pomidorowe – w każdym z tych produktów
- Spisuj sobie ilość soli przyjętą podczas każdego posiłku
- Przeanalizuj swoją dotychczasową dietę, produkty bogate w sól zastąp innymi zdrowszymi, ale równie przez ciebie lubianymi
- Spróbuj substytutów soli kuchennej. Niektórzy ich nie lubią, bo twierdzą, że mają metaliczny posmak, ale sprawdź może w twoim przypadku będzie inaczej. Najpopularniejszy jest chlorek .
- Używaj i przypraw – często kogą one świetnie zstąpić sól, czyniąc potrawę jeszcze smaczniejszą. Pamiętaj jednak by mieszanki przypraw nie zawierały soli.
- Smak potraw pozbawionych soli podniesiesz zapiekanym czosnkiem
- Szukaj w sklepach produktów ubogich w sól, testuj różne firmy
- Zastąp gdy tylko to możliwe słone produkty słodkimi, lepiej zjeść produkt na miodzie lub brązowym cukrze niż bogaty w sól
- Jedz więcej owoców, dodawaj je także do mięs i sałatek – są ubogie w sól a jednocześnie doskonale podnoszą smak i wygląd potraw
- Bądź cierpliwy, po kilku miesiącach przyzwyczaisz się do nowego smaku potraw i każda zawierająca większą ilość soli będzie niesmaczna (za słona)
Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu
Skomentuj artykuł:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.