Strona głównaZdrowieZdrowe menu na upalne dni

Zdrowe menu na upalne dni

Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Płyny, także ciepłe

Przy wysokich temperaturach powinniśmy nawet 2-3 litry płynów dziennie. Wiąże się to z tym, że nasz organizm chłodzi się wyłącznie poprzez odparowywanie wody, powinniśmy jej zatem dostarczać odpowiednio więcej.

Najlepiej pić niegazowaną wodę mineralną, np. z dodatkiem cytryny, mięty lub plasterkiem ogórka. Dobre na upał są także herbatki ziołowe. Oprócz tego, że nawadniają, dostarczają organizmowi porcję minerałów. Paradoksalnie upał może być mniej odczuwalny, jeżeli będziemy pić ciepłe napoje - herbatę lub niezbyt mocną kawę. Wysoka temperatura napoju pomoże dostosować się do temperatury otoczenia.

W trosce o skórę

Lato jest ciężkim okresem dla skóry. Nie dość, że wystawiona jest na silniejsze działanie promieni UV, to dodatkowo wysuszają ją i kąpiele
na świeżym powietrzu. Wszystko to powoduje, że staje się ona bardziej narażona na przebarwienia, choroby, przyspiesza się także jej proces starzenia. Aby wzmocnić odporność skóry, powinniśmy wzbogacić dietę w warzywa i owoce zawierające beta-karoten oraz witaminy C i E.

Karoteny mają działanie przeciwzapalne, łagodzą skutki poparzeń słonecznych i pomagają w przenikaniu do skóry substancji odżywczych. Bogate w nie są m.in. marchew, brzoskwinie, morele, papryka i zielone warzywa liściaste. Jednym z ważniejszych przeciwutleniaczy jest , który ma działanie antyrakowe. Obficie występuje on w pomidorach i przetworach z nich robionych.

Smażenie na bok

© Kasia Bialasiewicz - Fotolia.comLetnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych. Gdy temperatura jest wysoka, spowalnia się nasz metabolizm, dlatego łatwiej o odkładanie się tłuszczu. Z ciężkostrawnymi daniami nasz układ pokarmowy męczy się, przez co czujemy się jeszcze bardziej ospali. Powinniśmy więc unikać potraw smażonych, możemy też ograniczyć mięso na rzecz warzyw, ponieważ zapotrzebowanie na nie jest mniejsze. Najlepsze w taką pogodę są posiłki gotowane, jednak nie zaliczają się do nich gęste, zabielane śmietaną zupy. Ci, którym smak gotowanego mięsa wydaje się zbyt mało wyrazisty, mogą z powodzeniem zdecydować się na dania grillowane. Przyrządzić w ten sposób możemy niemal wszystko. Bardzo smaczne są grillowane warzywa, np. cukinie, które polecane są w letniej diecie. Zawierają dużo witamin i minerałów, m.in. potasu, który tracimy pocąc się.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy