Strona głównaZdrowie5 porcji warzyw i owoców dziennie - jak tego dokonać?

5 porcji warzyw i owoców dziennie - jak tego dokonać?

Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
© BVDC - Fotolia.com„To niemożliwe", tak reaguje wielu ludzi na informację, że powinni pięciokrotnie w ciągu dnia sięgać po warzywa i owoce. Niektórzy argumentują, że nie konsumują nawet tylu posiłków dziennie, więc spełnienie tych zaleceń jest niewykonalne. Eksperci zapewniają - rzecz jest warta pewnego wysiłku i wcale nie musi być znaczny, poniżej kilka porad, jak zmienić dietę na zdrowszą dodając do diety wymaganą ilość warzyw i owoców.

  • Na śniadanie dodaj owoce do lub jogurtu. Do miseczki z takim posiłkiem można dorzucić np. garść jagód lub posiekane banany Do jajecznicy dorzuć zaś pomidory lub pieczarki.
  • Mrożone owoce i warzywa też się liczą. Tylko kilka minut w kuchence mikrofalowej i mrożony groszek, mieszanka warzywna lub kukurydza w kolbach będą gotowe do spożycia.
  • Dobrą przekąską są również warzywa i owoce z puszek. Przy czym poleca się wybór owoców zanurzonych w soku, nie słodkim syropie i warzyw bez dodatku soli lub cukru.
  • Świeża, mrożone lub puszkowane warzywa nadają się do rozmaitych posiłków. Zamówioną pizzę np. można wzbogacić większą ilością kukurydzy, groszku czy pomidorów lub ananasa (wszak pizzerie nierzadko oszczędzają na ilości dodatków). Zupy można „okrasić" garścią fasoli, groszku lub kukurydzy.
  • Dodawaj warzywa i owoce do swoich ulubionych posiłków. Dołóż posiekaną marchew do sosu bolońskiego, posyp makaron posiekaną czerwoną papryką, bądź dorzuć zmiksowane warzywa, np. groch, do puree ziemniaczanego, a wszystko będzie jeszcze smaczniejsze. Przygotowując omlet dołącz lub dorzuć grzyby do następnej smażonej potrawy.
  • Pamiętaj o warzywach przygotowując kanapki - na kromkę pieczywa połóż sałatę i rzodkiewkę lub plasterki pomidora czy ogórka.
  • Kawałki marchwi, papryki, marchwi, kalafiora lub brokuł są wyśmienite z dipami lub posypane serem o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
  • Zamiast przekąsek w postaci ciastka czy batonika sięgnij po słodki owoc.
  • Dodaj fasolę, soczewicę i inne warzywa do gulaszu, pieczeni i sałatek. Jednak nie poleca się znacznych ilości fasoli i innych roślin strączkowych - warto spożywać tylko jedną ich porcję dziennie.
  • Pamiętaj o sałatce lub surówce jako dodatku do obiadowego dania głównego.
  • Jedna szklanka owoców lub uważana jest za dostateczną porcję tych produktów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:11:53, 29-03-2013 ~gość: 87.205.141.xxx

    A pieczarki to warzywo czy owoc?

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć