11-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.
Specjaliści ds. żywienia od dawna podkreślają istotną rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Są prawdziwym zastrzykiem energetycznym, które swoją moc czerpią z naturalnego, występującego w owocach cukru. Im bardziej naturalny sok, tym większe jego właściwości odżywcze i zawartość niezbędnych dla zdrowia witamin. Idealnym rozwiązaniem byłoby gdybyśmy sami codziennie wyciskali szklankę soku. Wygodniej jest jednak kupić poręczną butelkę soku w sklepie. Na wiosenną chandrę i wzmocnienie odporności najlepsze będą te bogate w witaminę C, a więc sok z cytrusów, różowych grejpfrutów i oba warianty soku pomarańczowego – z miąższem lub bez niego.
Regularne picie soku z wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości witamin i mikroelementów, które wzmacniają odporność i dlatego są polecane w okresie przejściowym, w więc jesienią i wiosną. Dla osób, które poszukują intensywnego smaku idealny będzie sok z różowego grejpfruta. Dietetycy bardzo wysoko oceniają grejpfruty ze względu na jego wartości odżywcze. Owoce są bogatym źródłem wapnia oraz . Ponadto ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają przemianę materii, dlatego też dla wielu osób stały się symbolem odchudzania. Wiele cennych właściwości posiada również sok z pomarańczy. Posiada dużą porcję witaminy C oraz folacynę, które stymulują układ odpornościowy. Jest również bogaty w minerały, głównie potas oraz wapń. Z kolei miąższ zawarty w naturalnych sokach dostarczy organizmowi dodatkowego błonnika, który korzystnie wpłynie na proces trawienny.
Limena Fresh&Cool