Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Ciągle odczuwasz zmęczenie, a nie chorujesz na nic, co mogłoby to wyjaśnić? Być może winna jest twoja dieta. Sprawdź, co jeść, by mieć więcej energii.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Dodanie do diety jogurtu i sera o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (US Food and Drug Administration) mówi, że właściwe przechowywanie żywności jest niezbędne, by zapobiec chorobom nabywanym z żywności. FDA radzi, jak zabezpieczać jedzenie przed zepsuciem i siebie przed chorobami.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Dieta bogata w nabiał może odpowiadać za wzrost przypadków zapalenia jelit, ponieważ wypełnia układ pokarmowy "złymi bakteriami", wynika z badań przeprowadzonych na myszach.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Kupując kefir czy serek, należy zwrócić uwagę na warunki przechowywania, które zapewnił sprzedawca, a w domu zadbać o to, by produkt jak najszybciej znalazł się w lodówce.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków