12-10-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (US Food and Drug Administration) mówi, że właściwe przechowywanie żywności jest niezbędne, by zapobiec chorobom nabywanym z żywności. FDA radzi, jak zabezpieczać jedzenie przed zepsuciem i siebie przed chorobami.
Utrzymywanie produktów żywnościowych w odpowiedniej temperaturze, jest jednym z najlepszych sposobów zapobieżenia lub spowolnienia rozwoju bakterii, które mogą wywoływać choroby.
Łatwo psujące się pokarmy przechowuj w lodówce lub zamrażaj. Nigdy nie pozwalaj, aby mięso, drób, owoce morza, jaja, lub inne produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, były trzymane w temperaturze pokojowej przez więcej niż dwie godziny. Ograniczenie to powinno wynosić jedną godzinę, jeśli temperatura otoczenia jest wyższa niż 32 stopni Celsjusza.
Nie wypełniaj lodówki lub zamrażarki tak mocno, że powietrze nie może w nich krążyć. Nastaw temperaturę w lodówce na poziom poniżej 4 stopni Celsjusza, a w zamrażarce na -17 stopni Celsjusza.
Gotowe do spożycia produkty warto jeść bezzwłocznie, im dłużej są przechowywane bowiem, tym większe jest ryzyko namnożenie się szkodliwych bakterii.
Sprawdzaj etykietki przechowywania żywności. Wiele produktów innych niż mięso, i także musi być przechowywanych w chłodnym miejscu. Jeśli coś nie było właściwie przetrzymywane, najlepiej to wyrzucić, radzą eksperci z FDA.
Nie przechowuj ziemniaków czy cebuli pod zlewem. Przeciek z rur czy nagromadzanie się kropel wody w tym miejscu może uszkodzić jedzenie. Trzymaj te produkty w chłodnym, suchym miejscu. Nigdy nie przechowuj żywności w pobliżu produktów czyszczących i innych środków chemicznych.