Strona głównaZdrowieNiskotłuszczowy nabiał obniża ryzyko udaru

Niskotłuszczowy nabiał obniża ryzyko udaru

Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Niskotłuszczowy nabiał obniża ryzyko udaru W szwedzkim badaniu wzięło udział prawie 75 000 osób, których stan zdrowia i dietę monitorowano średnio przez 10 lat.

Ci, którzy spożywali niskotłuszczowe wersje produktów takich jak mleko, jogurt lub ser, mieli 12% mniejsze ryzyko mózgu niż ci, których zawiera pełnotłuste wersje wspomnianych artykułów.

Odkrytą relację autorzy tłumaczą tym, że kiedy spożywa się pełnotłuste produkty mleczne, dostarcza się organizmowi większej ilości tłuszczów nasyconych, które wpływają na poziom LDL, czyli „złego" cholesterolu. Tłuszcze nasycone prowadzą do zatykania się tętnic prowadzących do i mózgu. To zaś skutkuje ryzykiem i niedokrwiennego udaru mózgu.

Ustalenia dotyczące prozdrowotnych właściwości niskotłuszczowego nabiału pozostały w mocy także po wzięciu pod uwagę innych elementów diety.

Eksperci rekomendują trzy porcje nabiału dziennie w celu dostarczenia ilości organizmowi wapnia i potasu. Jednocześnie należy upewnić się, że porcje będą niskotłuszczowe.

Wyniki badań opublikowano w „Journal Stroke".

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy