Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Beta-karoten, selen i kwas foliowy przyjmowane w ilości trzykrotnej wyższej od zalecanej ich dziennej dawki mogą być szkodliwe. Jeżeli zaś przyjmuje się ich jeszcze więcej, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory.
Właściwie trudno siarkę nawet trudno zaliczyć do minerałów, ponieważ sama tworzy oddzielną kategorię. Niemniej jednak stanowi niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek.
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Po preparaty z witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej sięgamy, gdy jest już za późno na uniknięcie niekorzystnych objawów. Witaminę C bierzemy, gdy pojawią się u nas pierwsze oznaki przeziębienia. Magnez - gdy czujemy się zmęczeni. Tymczasem rozsądną suplementację należy zacząć o wiele wcześniej, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać, gdy jesteśmy zdrowi i nic nam jeszcze nie dolega, niż leczyć.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Suplementy diety to preparaty zawierają głównie witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę. Ich zadaniem nie jest leczenie, ale zapobieganie chorobom. Ilość Polaków, którzy je stosują ciągle się zwiększa. Dzieje się tak dlatego, że rośnie świadomość społeczna dotycząca profilaktyki zdrowia. Nie jest to jednak jedyny powód. Zdrowy i piękny wygląd jest teraz bardziej niż kiedykolwiek miernikiem statusu społecznego także w Polsce. Przyjmujemy, obowiązujący w innych krajach, kurs na ekologię, naturalne produkty i aktywny styl życia.
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Jak wykazały badania naukowców, prowadzone pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kiedy temperatura przekracza 25 stopni C, ilość zgonów wzrasta o 30 proc. Spowodowane jest to przede wszystkim przegrzaniem organizmu, który broniąc się przed upałem wytwarza duże ilości potu, a wraz z nim wydala niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne. Uzupełnienie ich odpowiedniego poziomu w organizmie stanowi klucz do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
W związku z publikowanymi w czasopiśmie „Świat Konsumenta” artykułami, opisującymi wody mineralne i źródlane jako niebezpieczne dla zdrowia, Rada Naukowa programu „Woda dla zdrowia” wydała specjalne oświadczenie. Sygnatariusze listu zwracają się do redakcji pisma i mediów, aby zaniechały publikowania „niesprawdzonych informacji na ten temat”.
Ponad połowa Polaków powyżej 15 roku życia sięga po multiwitaminy. Od preparatów tego typu oczekują przede wszystkim dostarczenia kompletnego zestawu witamin w jednym produkcie, podaje TNS OBOP.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Rynek suplementów diety w Polsce rośnie bardzo szybko, jednakże jest jeszcze wciąż mało nasycony. To wynik szybkiego wzrostu gospodarczego oraz nasilenia trendów związanych ze zdrowym trybem życia i rosnącą dbałością o wygląd zewnętrzny. Coraz więcej Polaków jest również świadoma wagi profilaktyki dla zachowania zdrowia, zwłaszcza w obliczu rosnących kosztów leczenia oraz problemów w służbie zdrowia.