28-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.
Charakteryzując witaminy, należy zaznaczyć, że są one niezbędnym składnikiem naszego pożywienia, dlatego powinny być codziennie dostarczane do organizmu człowieka. Niektóre witaminy są niezbędne do aktywacji wielu enzymów i w ten sposób wpływają na regulację prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
- Głównymi przyczynami niedoboru witamin i składników mineralnych w organizmie mogą być: mało urozmaicona i monotonna dieta, zwłaszcza stosowana przez osoby odchudzające się oraz spożywanie w dużych ilościach przetworzonych produktów. Nie bez znaczenia jest również spożywanie produktów spożywczych długo przechowywanych oraz nadmierne spożywanie słodyczy, kawy, alkoholu. Także długotrwały stres może powodować niedobory witamin i składników mineralnych - mówi dr Joanna Chłopicka pracownik Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Nie bez znaczenia jest też pora roku. Niedobory witamin i składników mineralnych najczęściej pojawiają się u ludzi w sezonie jesienno – zimowym, jest to związane ze spożywaniem diety ubogiej w warzywa i owoce, które są ich naturalnym źródłami. W tym okresie najczęściej narzekamy na dolegliwości związane z niedoborami witaminy C, potasu oraz magnezu.
Bogatym źródłem witaminy C jest czerwona papryka i czarne porzeczki, truskawki, kiwi, oraz owoce cytrusowe, ale również kalafior i brukselka. Podczas zimy dostęp do wymienionych wyżej, świeżych produktów jest utrudniony dlatego, w czasie tego okresu, najczęściej narzekamy na dolegliwości związane z niedoborami witaminy C.
- Witamina ta zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jej niedobór powoduje rozwój szkorbutu – choroby związanej z nieprawidłowym funkcjonowaniem tkanki łącznej, która objawia się niekorzystnym wpływem na wiele narządów i powodująca m.in. bóle stawów i mięśni opuchnięcie dziąseł i ich krwawienie oraz ogólne osłabienie organizmu, a także wydłużenie czasu gojenia się ran – wylicza dr Joanna Chłopicka.
Z kolei potas wpływa na prawidłową gospodarkę wodną i na równowagę-kwasowo-zasadową organizmu. Niedobory potasu mogą objawiać się nerwowością, rozdrażnieniem, apatią, sennością a także zaburzeniami w prawidłowej czynności mięśni i serca.
Bardzo dobrym źródłem potasu są: otręby pszenne w 100 gramach produktu znajduje się 1400 mg potasu, natka pietruszki (1000 mg w 100 gramach produktu), szpinak (633 mg), oraz kasza gryczana (ok. 300-500 mg).
Podobne objawy jak przy niedoborach potasu występują także, gdy naszemu organizmowi brakuje magnezu. Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w: pestkach dyni (540 mg w 100 gramach produktu), pestkach słonecznika (420 mg), także w kakao (420 mg).
Zimą szczególnie powinniśmy dbać o systematyczne dostarczanie naszemu organizmowi witamin i związków mineralnych.
- W okresie jesienno-zimowym, gdy mamy utrudniony dostęp do naturalnych źródeł witamin i składników mineralnych dobrym sposobem wspomożenia organizmu jest stosowanie suplementów diety - mówi dr Joanna Chłopicka, pracownik Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.