Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Z czym kojarzy nam się jod? Najczęściej ze spacerami nad Bałtykiem, bądź wzdłuż tężni w Ciechocinku. W tych miejscach bowiem występuje mikroklimat obfitujący w ten niezbędny dla organizmu pierwiastek. Jednakże, wakacje nad morzem czy pobyt w sanatorium nie rozwiążą problemu niedoboru jodu. Chcąc dbać o swoje zdrowie i urodę, powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi solidną dawkę tego cennego mikroelementu.
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Codzienna higiena i przeglądy u stomatologa to fundament zdrowych zębów i dziąseł. Jednak nie możemy zapominać o witaminach i minerałach, które są równie ważne. Tylko niektóre z nich produkuje nasz własny organizm, pozostałe należy dostarczać organizmowi poprzez zdrową dietę oraz suplementację.
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
Wiele mówi się o tym, że powinniśmy odżywiać się zdrowo, że to co jemy ma wpływ na nasz organizm, a niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn rosnącej liczby różnych schorzeń, a także tych bardzo niebezpiecznych określanych mianem chorób cywilizacyjnych. Jednym słowem dieta się nam opłaca, ponieważ dobra kondycja organizmu to także dobre samopoczucie, zredukowanie różnych nieprzyjemnych dolegliwości, wspaniała profilaktyka wielu różnych chorób, spokojny sen i dużo energii do działania.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jakkolwiek nie ustalono jego zalecanej dziennej dawki, niedobór może skutkować rozmaitymi problemami zdrowotnymi.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Im człowiek ma więcej lat, tym jego dieta powinna być bardziej zróżnicowana. Nie oznacza to jednak jedzenia więcej - przeciwnie, w wieku dojrzałym nie potrzebujemy tylu kalorii co w okresie wzrostu. Są jednak grupy składników pokamowych, których należy dostarczać organizmowi w większej ilości.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Beta-karoten, selen i kwas foliowy przyjmowane w ilości trzykrotnej wyższej od zalecanej ich dziennej dawki mogą być szkodliwe. Jeżeli zaś przyjmuje się ich jeszcze więcej, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na rozmaite nowotwory.
Właściwie trudno siarkę nawet trudno zaliczyć do minerałów, ponieważ sama tworzy oddzielną kategorię. Niemniej jednak stanowi niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek.
Witaminy to związki organiczne, warunkujące prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w żywych organizmach. Niedobór witamin może prowadzić do pogorszenia samopoczucia i spadku energii wywołanych przez zaburzenia w prawidłowym metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów.