Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
W związku z publikowanymi w czasopiśmie „Świat Konsumenta” artykułami, opisującymi wody mineralne i źródlane jako niebezpieczne dla zdrowia, Rada Naukowa programu „Woda dla zdrowia” wydała specjalne oświadczenie. Sygnatariusze listu zwracają się do redakcji pisma i mediów, aby zaniechały publikowania „niesprawdzonych informacji na ten temat”.
Ponad połowa Polaków powyżej 15 roku życia sięga po multiwitaminy. Od preparatów tego typu oczekują przede wszystkim dostarczenia kompletnego zestawu witamin w jednym produkcie, podaje TNS OBOP.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Rynek suplementów diety w Polsce rośnie bardzo szybko, jednakże jest jeszcze wciąż mało nasycony. To wynik szybkiego wzrostu gospodarczego oraz nasilenia trendów związanych ze zdrowym trybem życia i rosnącą dbałością o wygląd zewnętrzny. Coraz więcej Polaków jest również świadoma wagi profilaktyki dla zachowania zdrowia, zwłaszcza w obliczu rosnących kosztów leczenia oraz problemów w służbie zdrowia.
Woda to jeden z najważniejszych budulców naszego organizmu, składamy się z niej w 70 %. Jest ona głównym składnikiem krwi, znajduje się w każdej komórce, chroni przed przegrzaniem, umożliwia procesy trawienne i pozbywanie się toksyn z organizmu.
Każdego dnia nasz mózg zużywa 20% produkowanej przez ciało energii, jeśli chcemy, aby długo i sprawnie pracował powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy, zwłaszcza w okresach długotrwałego stresu, czy intensywnej pracy intelektualnej.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Sekret wiecznie trwającej młodości nie musi być w pigułce. Marchewki, szpinak, brokuły – pośród innych warzyw – zawierają składniki znane jako przeciwutleniacze, które jak sugerują naukowcy mogą być poważną bronią w walce z wiekiem.
Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.