Środziemnomorski sposób odżywiania się jest uważany za jeden z najzdrowszych. Wiele badań wykazało, że pomaga zachować dobre zdrowie przez długi czas. Daje większe szanse na uchronienie się przed poważnymi chorobami, takimi jak określone nowotwory, cukrzyca czy demencja. Teraz ustalono, że może osłabić ryzyko nawrotu raka piersi.
Oporne na antybiotyki bakterie już za ponad dwie dekady staną się bardzo poważnym zgarożeniem. Jeśli nie uda się zmienić biegu rzeczy, wyleczalne dziś choroby będą zabijały miliony ludzi rocznie.
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Za chwilę rozpocznie się długi majowy weekend, stanowiący dla wielu Polaków początek grillowego sezonu. Z półek już znikają akcesoria i produkty przydatne w tej formie gotowania na świeżym powietrzu. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Po wykryciu w Poslce dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świńu dzików, Główny Lekarz Weterynariiuspokaja, że polska wieprzowina jest wolna od tej choroby i przypomina, że wirus ją roznoszacy nie jest groźny dla ludzi.
Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (US Food and Drug Administration) mówi, że właściwe przechowywanie żywności jest niezbędne, by zapobiec chorobom nabywanym z żywności. FDA radzi, jak zabezpieczać jedzenie przed zepsuciem i siebie przed chorobami.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.