03-01-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Z eksperymentu przeprowadzonego przez naukowców z Izraela wynika, iż zawarte w warzywach i owocach polifenole mogą łagodzić wpływ tłustego jedzenia na organizm. Działanie polifenoli polega na tym, że zapobiegają one pojawieniu się w osoczu szkodliwych substancji powstałych podczas trawienia tłustego jedzenia.
Autorzy badań przeprowadzili eksperyment polegający na podaniu uczestnikom kotletów z wodą, z dodatkiem polifenoli dodanych po przygotowaniu mięsa i kieliszka czerwonego wina oraz polifenoli dodanych przed przyrządzaniem mięsa i również kieliszka wina.
Po pobraniu od uczestników badania próbek moczu i krwi okazało się, że zjedzenie mięsa bez polifenoli podwyższyło poziom szkodliwych substancji pięciokrotnie. Wzbogacenie pożywienia o polifenole sprawiło, że poziom tych samych substancji był bliski zera.
Naukowcy mają nadzieję, że dzięki ich odkryciu można będzie jeść potrawy takie jak frytki czy pączki bez obawy o szkodzenie swojemu zdrowiu.