Strona głównaZdrowieCo jeść zimą?

Co jeść zimą?

W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Co jeść zimą? [© Nitr - Fotolia.com] Jedzenie rozgrzewające organizm

apetyt dopisuje zdecydowanie bardziej niż zwykle. Ciągnie nas do różnego rodzaju tłustych i ciężkich potraw oraz czekoladowych deserów idealnych na poprawę gorszego nastroju charakterystycznego dla tej pory roku. Ze względu na niskie temperatury nasz organizm potrzebuje więcej energii, dlatego nie jest to najlepszy okres na restrykcyjne diety. Choć w tym mroźnym czasie możemy pozwolić sobie na odrobinę więcej kulinarnych przyjemności niż zwykle, pamiętajmy, aby dogadzać sobie z umiarem.

W zimowe, leniwe wieczory idealnie sprawdzą się różnego rodzaju gęste, kremowe z dużą ilością składników, w tym również mięsa. Świetnym wyborem będą zupy przyrządzone w pikantnym meksykańskim stylu. Z pomidorów, włoszczyzny, mielonej wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, ostrych papryczek chili, bulionu i odrobiny przypraw możemy wyczarować pikantne, gęste i niezwykle sycące cudo, które idealnie sprawdzi się jako główne danie w mroźny zimowy wieczór. Dobrym wyborem będzie również dobrze znana nam zupa gulaszowa oraz klasyczna grochówka obowiązkowo z mięsnym dodatkiem. Zupy w takiej wersji nie tylko nas rozgrzeją, ale również dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Co powinno znaleźć się w zimowej diecie?

W zimowej diecie nie może zabraknąć oraz ryb. Mięso jest niezastąpionym źródłem białka oraz witamin (witamina B1, B2, B12 i PP) i minerałów (żelazo, cynk i selen). Mięso ryb również bogate jest w białko o wysokiej przyswajalności oraz niezwykle zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminę D i liczne składniki mineralne jak jod, wapń, magnez, selen i fluor. Zimą nasza aktywność fizyczna często jest znikoma, więc jeśli nie chcemy cierpieć na pozimowy nadmiar kilogramów najlepiej wybierać mięsa chude, takie jak cielęcina, jagnięcina, drób czy chuda wołowina. Wybór mięs i ryb jest bardzo duży, dzięki czemu można przyrządzić z nich wiele zaskakujących i pełnowartościowych dań bez obawy o nudę na talerzu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy