26-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zdrowa dieta to przede wszystkim taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Układając swój jadłospis zwróć uwagę na różnorodność, zasada ta dotyczy także mięsa. Jego odmiany różnią się min. kalorycznością i zawartością substancji odżywczych.
Jeśli dbasz o zdrowie i smukłą sylwetkę unikaj wieprzowiny, zawiera ona dużo tłuszczu i cholesterolu. Wybieraj drób, cielęcinę lub wołowinę.
Wprawdzie mięso drobiowe jest mniej kaloryczne niż pozostałe, jednak jego rodzaje różnią się między sobą. Jeśli masz do wyboru kaczkę lub indyka, wybierz to drugie danie. Jedząc kurczaka wybieraj piersi, są one najmniej kaloryczne a przy tym bogate w białko. Zrezygnuj z jedzenia skóry, tuż pod nią znajduje się tłuszcz, unikaj też podrobów.
Nie mniej ważne od rodzaju mięsa jest to, w jaki sposób je przyrządzimy. Zamiast smażonych lub pieczonych z dodatkiem tłuszczu, wybieraj potrawy gotowane lub opiekane bez tłuszczu. Przygotowując kotlety ogranicz ilość panierki oraz tłuszczu, możesz w ten sposób zaoszczędzić nawet 200 kalorii. Zwróć także uwagę na zawartość konserwantów, pamiętaj, że tego typu substancje mogą powodować alergie.
Najsmaczniejsze jest mięso świeże, możesz je jednak przechowywać w zamrażarce, pamiętaj aby wystrzegać się kilkukrotnego zamrażania jednej porcji.