Ludzie, którzy piją co najmniej trzy filiżanki kawy dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na jaskrę, ostrzegają naukowcy Harvard University.
Samopomoc nie jest sposobem na wyleczenie choroby depresyjnej na własną rękę, ale może przyczynić się do przyspieszenia powrotu do zdrowia i utrzymania korzyści z leczenia.
Kawa i herbata w różnych odmianach to dwa niezwykle popularne i lubiane napoje świata. Może są elementem naszej kultury, może uzależniają, a może po prostu cieszy nas ich smak, a po co rezygnować z czegoś, co daje tak wiele przyjemności? Jednocześnie od lat toczy się dyskusja, co jest lepsze kawa czy herbata? Który z tych napojów jest zatem zdrowszy? Który skuteczniej poprawia samopoczucie? Który lepiej pobudza do życia?
Na bóle głowy cierpi 70- 80% Polaków, zaś prawie 15% uskarża się na migreny. Wywoływane są przez różnorodne czynniki: fizyczne, chemiczne, psychiczne, neurologiczne. Jednym z popularnych środków przeciwbólowych jest kofeina zawarta w kawie, bądź popularnych napojach chłodzących, dlatego chętnie sięgamy po tego rodzaju trunki, gdy ból głowy nie pozwala normalnie funkcjonować. W pozbyciu się cierpienia można sobie pomóc na wiele różnych sposobów.
Kawa pita regularnie w umiarkowanych ilościach, korzystnie wpływa na sprawność pamięci kobiet w wieku powyżej 65 lat - twierdzą specjaliści z INSERM (French National Institute for Health).
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które piją kilka filiżanek kawy dziennie, mają znacznie niższe ryzyko raka trzonu macicy.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Choć nie mamy tak rozwiniętej tradycji picia kawy, jak Brazylijczycy czy Włosi, napój ten na stałe zagościł w naszym menu. Wielu ludzi od kawy właśnie zaczyna swój dzień i raczy się latte czy espresso zarówno na spotkaniach biznesowych, jak i w gronie przyjaciół. W związku z popularnością napoju, przeprowadzono już wiele badań dotyczących jego właściwości. Okazuje się, że jedną z nich jest działanie ochronne przed depresją.
Kolejne dobra informacje dla osób lubiących kawę. Picie trzech lub więcej filiżanek popularnego na całym świecie napoju znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, wynika z japońskich badań.
Kofeina wydaje się zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji u kobiet. Filiżanka kawy to element codziennej porannej rutyny wielu ludzi. Z nowych badań wynika, że kofeina może mieć działanie ochronne przeciw depresji.
Poranna filiżanka kawy stanowi dla niektórych prawdziwy rytuał. Innym to nie wystarcza i małą czarną raczą się niemal przez cały dzień - po śniadaniu, obiedzie, a nawet przed kolacją. Jakkolwiek w ilości wypijanej kawy nie dorównujemy jeszcze Włochom, zwyczaj raczenia się tym popularnym napojem jest u nas powszechny. Niemniej jednak dla niektórych może być kłopotliwy, kawa nie jest polecana wszystkim bez wyjątku.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków