Z przeprowadzonego niedawno badania naukowców z University of Washington, którego rezultaty opublikowano na łamach „Journal of Investigative Dermatology", wynika, że kofeina pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka skóry.
Wielu osobom trudno wyobrazić sobie początek dnia bez filiżanki kawy, po ten pobudzający napój sięgamy też często w ciągu dnia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej jest kawa zbożowa.
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Zmienna pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, przekonać możemy się o tym zazwyczaj wiosna, gdy słonecznych dni przeplatają się z opadami deszczu a w tym roku nawet i śniegu.
Problem z wypróżnianiem dotyczy coraz większej liczby osób. Powodem tej dolegliwości jest najczęściej niewłaściwa dieta, stres i nieaktywny tryb życia. Przedstawiamy kilka rad, w jaki sposób zniwelować tą przykrą dolegliwość.
Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Wyniki badań opublikowanych "International Journal of Cancer" potwierdzają, że kawa i herbata mogą uchronić przed rakiem nerki. Już jedna filiżanka herbaty dziennie może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór nerki o 15-16 procent.
Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia.
Lekarze i dietetycy często zwracją uwagę na niekorzystne działanie kawy, jednak czy rzeczywiście jest ona taka szkodliwa? Badania przeprowadzone przez naukowców przedstwaiją problem "małej czarnej" w nowym świetle.
Jedna filiżanka kawy nie szkodzi naszemu organizmowi! Ważne jest to w jakich ilościach ją spożywamy i o której godzinie. Filiżanka tego napoju działa pobudzająco także na pracę umysłu.
Regularne picie dużych ilości kawy nie powoduje nadciśnienia u pań – do takich wniosków doszli lekarze z Holandii po przebadaniu kilku tysięcy kobiet, amatorów „małej czarnej”. Badania nad wpływem kofeiny na organizm trwały jedenaście lat. Do tej pory uważano, że kawa w zbyt dużych ilościach jest szkodliwa dla obu płci – pisze „Gazeta Wyborcza”.
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków