06-03-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Dotychczas przeprowadzono wiele badań na temat właściwości . Co rusz pojawiają się dane dotyczace prozdrowotnego oddziaływania napoju, choć jednocześnie rozpowszechnione są informacje o zagrożeniach związanych z nadmiernym jego. Nowe długoterminowe badanie pokazało jednak, że ryzyko negatywnych skutków picia kawy jest niewielkie lub wręcz nie istnieje.
Wcześniejsze badania przyniosły sprzeczne wyniki - sugerowano np., że kawa może być związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby serca, udarów mózgu i niektórych rodzajów nowotworów. Uczeni Instytutu Żywienia w Potsdam-Rehbrücke w Niemczech postanowili dokładniej zbadać czy istnieje zależność między piciem kawy a chorobami. Do badań zebrano dane ponad 42.000 osób dorosłych, u których nie zdiagnozowano żadnych chorób przewlekłych.
Uczestników poproszono o podanie informacji na temat zwyczajów picia kawy, diety, ćwiczeń i ogólnego stanu zdrowia. W ciągu kolejnych dziewięciu lat przeprowadzano u osób zaproszonych do testów badania zdrowotne w odstępie dwóch lub trzech lat. Sprawdzano czy rozwijały się u nich jakieś choroby przewlekłe lub problemy zdrowotne, w szczególności , , zawału serca, cukrzycy i raka.
Okazało się, że w grupie w ogóle nie pijących kawy i tych, którzy spożywali wiecej niż cztery jej filiżanki, ryzyko choroby przewlekłej było takie samo - u około 10% osób rozpoznano jakąś ze wspomnianych chorób.
Co więcej zespół odkrył, że osoby pijące kawę miały nieco niższe ryzyko rozwoju niż uczestnicy, którzy unikali tego napoju. Spośród tych, którzy nigdy raczyli się kawą, 3,6% zachorowało na cukrzycę; a w przypadku miłośników opisywanego napoju odsetek ten wyniósł 3,2. Gdy naukowcy wzięli pod uwagę inne czynniki, w tym wagę i palenie papierosów, doszli do wniosku, że u pijących kawę prawdopodobieństwo zachorowana było o 23% mniejsze. Ustalenia te potwierdzają wnioski ze wcześniejszych badań, które wykazywały związek pomiędzy piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »