Strona głównaZdrowieBiałe warzywa i owoce uchronią przed udarem

Białe warzywa i owoce uchronią przed udarem

Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Białe warzywa i owoce uchronią przed udarem [Fot. Uladzimir Martyshkin - Fotolia.com] Według holenderskich badań owoce i warzywa o białym miąższu, takie jak jabłka czy gruszki, mogą mieć właściwości ochronne przed .

Badacze z Uniwersytetu w Wageningen odkryli, że jedzenie zaledwie jednego średniego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 36 do 45 proc. Każde kolejne 25 gramów białych owoców lub warzyw dziennie oznacza dalsze obniżenie prawdopodobieństwa udaru o 9 proc.

W trwających dziesięć lat badaniach wzięło udział ponad 20 tysięcy ludzi w wieku 20-65 lat, którzy na początku testów cieszyli się dobrym zdrowiem.

Autorzy badań podzielili owoce i warzywa na cztery grupy w zależności od koloru: pomarańczowe /żółte (głównie owoce cytrusowe), zielone (przede wszystkim ciemnozielone warzywa, kapusty i sałaty), czerwone/fioletowe (czerwone warzywa) i białe (głównie i gruszki). Podstawą klasyfikacji był kolor miąższu, a nie skóry tych produktów.

Kolor jadalnej części warzyw i owoców odzwierciedla zawartość takich związków, jak karotenoidy i flawonoidy. Uczestnicy, którzy jedli białe warzywa i owoce, mieli niższe ryzyko udaru niż pozostali. Najprawdopodobniej wynika to z tego, że są one bogate w i o nazwie kwercetyna. Inną żywnością sklasyfikowaną w białej kategorii były banany, kalafior i ogórki.

Jak zaznaczają uczeni, uzyskane wyniki nie oznaczają, że unikać innych warzyw i owoców, po prostu trzeba umiejętnie układać codzienne menu, tak, aby nie zabrakło w nim żadnej grupy artykułów żywnościowych. Podkreślają, że kolorowe warzywa i owoce pomagają uchronić się przed różnymi .

O wynikach badań napisano w magazynie Stroke.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:28:05, 30-10-2017 ~gość: 95.108.21.xxx

    kwercetyna i dihydrokwercetyna są ok dla krążeniowców i cukrzyków

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy