25-09-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Według holenderskich badań owoce i warzywa o białym miąższu, takie jak jabłka czy gruszki, mogą mieć właściwości ochronne przed .
Badacze z Uniwersytetu w Wageningen odkryli, że jedzenie zaledwie jednego średniego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 36 do 45 proc. Każde kolejne 25 gramów białych owoców lub warzyw dziennie oznacza dalsze obniżenie prawdopodobieństwa udaru o 9 proc.
W trwających dziesięć lat badaniach wzięło udział ponad 20 tysięcy ludzi w wieku 20-65 lat, którzy na początku testów cieszyli się dobrym zdrowiem.
Autorzy badań podzielili owoce i warzywa na cztery grupy w zależności od koloru: pomarańczowe /żółte (głównie owoce cytrusowe), zielone (przede wszystkim ciemnozielone warzywa, kapusty i sałaty), czerwone/fioletowe (czerwone warzywa) i białe (głównie i gruszki). Podstawą klasyfikacji był kolor miąższu, a nie skóry tych produktów.
Kolor jadalnej części warzyw i owoców odzwierciedla zawartość takich związków, jak karotenoidy i flawonoidy. Uczestnicy, którzy jedli białe warzywa i owoce, mieli niższe ryzyko udaru niż pozostali. Najprawdopodobniej wynika to z tego, że są one bogate w i o nazwie kwercetyna. Inną żywnością sklasyfikowaną w białej kategorii były banany, kalafior i ogórki.
Jak zaznaczają uczeni, uzyskane wyniki nie oznaczają, że unikać innych warzyw i owoców, po prostu trzeba umiejętnie układać codzienne menu, tak, aby nie zabrakło w nim żadnej grupy artykułów żywnościowych. Podkreślają, że kolorowe warzywa i owoce pomagają uchronić się przed różnymi .
O wynikach badań napisano w magazynie Stroke.