Strona głównaZdrowieSięgaj po owoce zamiast soku - unikniesz cukrzycy

Sięgaj po owoce zamiast soku - unikniesz cukrzycy

W różny sposób można sobie dostarczać naturalnych składników, ale jeśli chodzi o owoce, lepiej sięgać po nie w naturalnej, a nie przetworzonej postaci.
Sięgaj po owoce zamiast soku - unikniesz cukrzycy [© vcaramazza - Fotolia.com] Jeśli jadasz całe owoce, masz znacznie mniejsze ryzyko niż gdy sięgasz po soki.

Chcąć dostosować się do zaleceń dietetyków, zwiększamy ilość warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. I to dobrze. Znaczenie ma jednak forma, w jakiej jemy te produkty.

Świeże owoce są pełne , przeciwutleniaczy i innych ważnych składników odżywczych. Badania pokazują, że jedzenie całych owoców daje najwięcej korzyści, w tym pomaga zapobiec , udarom i niektórym rodzajom raka.

Soki owocowe również dostarczają potrzebnych składników, ale jednocześnie często zawierają duże ilości cukru i w wyniku przetworzenia zmniejszona jest w nich ilość błonnika. Co więcej, są o tyle łatwiej przyswajalne, że pijąc je przyjmujemy więcej kalorii niż w przypadku zjedzenia owocu.

Jak wynika z badań, jedzenie niektórych owoców może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Uczeni przez dziesięciolecia analizowali dane dotyczące diet i zdrowia tysięcy osób. Ustalili, że ci, którzy jedli dwie lub więcej porcji owoców, takich jak , winogrona, rodzynki, śliwki, , czy gruszki, mieli o 23 proc. niższe ryzyko cukrzycy typu 2. Jednocześnie ustalono, że codzienne picie soków owocowych wiązało się z wyższym o 21 proc. ryzykiem cukrzycy.

Z danych WHO wynika, że na całym świecie na cukrzycę choruje 8,5 proc. dorosłej populacji. Corocznie bezpośrednio z powodu choroby umiera około 1,5 mln ludzi.

Wyniki analiz opublikwoano w magazynie BMJ.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:45:01, 23-06-2017 ~gość: 165.225.84.xxx

    zdecydowanie lepiej raczyć się owocami to sama natura a w sokach niby zdrowych to I konserwanty ;/ ja po sokach z kartonów mam zwyczajnie straszne zaparcia i zgage ;/ ostatnio walczylam przez 4 dni z zaparciami po wypiciu litrowego soku,dlatego wole wode zdecydowanie - oczyszcza organizm i pobudza przemiane
    materii
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy