27-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
1. Skutecznie walczą z cholesterolemWystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże , by obniżyć stężenie niechcianego LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału .
2. Są eliksirem młodościJabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. W jabłku te przeciwutleniacze występują zespołowo, a już suma jest naprawdę imponująca.
3. Uwielbia je nasze serceZnaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi.
4. Pomagają schudnąćJabłka, nie dość, że są niskokaloryczne, to jeszcze usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt.
5. Wspierają układ odpornościUkład immunologiczny zawdzięcza naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70 proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit.
6. Poprawiają urodęDzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
7. Nie wywołują Ponieważ jabłko jest uprawiane w Polsce od setek lat, znakomicie przyswajamy zawarte w nim substancje odżywcze. Ponieważ jabłko jest uprawiane w Polsce od setek lat, znakomicie przyswajamy zawarte w nim substancje odżywcze.
8. Odżywiają mózgNaukowcy podejrzewają, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia).
9. Dbają o nasze zębyPektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł.
10. Wybornie smakująAntonówki, malinówki, szare renety, kosztele, rubiny, lobo, papierówki… Kwaskowe i bardziej słodkie. Aromatyczne, przypominające smakiem gruszki, a nawet „ziemniaczane”.
11. Jabłka odtruwająPektyny zawarte w jabłkach oczyszczają organizm z substancji trujących, w czasie trawienia substancje te wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które potem są wydalane z organizmu.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »