Strona głównaZdrowieChcesz schudnąć? Jedz owoce jagodowe i inne

Chcesz schudnąć? Jedz owoce jagodowe i inne

Jeśli jednym z twoich noworocznych postanowień było schudnięcie, oto nieoceniona pomoc - owoce przycznią się do lepszej kontroli wagi.
Chcesz schudnąć? Jedz owoce jagodowe i inne [© Floydine - Fotolia.com] Nowe badania uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health wskazują, że jedzenie owoców i warzyw, które cechują się wysokim poziomem , może pomóc w kontroli wagi.

, gruszki, owoce jagodowe i papryka były na liście produktów bogatych we flawonoidy, które zdawały się mieć najwyższe znaczenie dla dbałości o figurę. Osoby, które jadły więcej tych produktów, cechowały się mniejszym przyrostem masy ciała.

Flawonoidy to naturalne związki w roślinach, których działanie obejmuje m. in. pomoc komórkom roślinnym w komunikowaniu się. To one odpowiadają też za barwę określonych warzyw lub owoców. Badania dowiodły, że w ludzkim organizmie pełnią rolę silnych pzreciwutleniaczy pomagając powstrzymywać proces i hamując rozwój wielu różnych chorób. Do najbogatszych we flawonoidy produtków zaliczają się: banany, , winogrona, gruszki, śliwki, pietruszkę, cebulę, paprykę, , seler.

Naukowcy przeanalizowali diety, poziom ćwiczeń i styl życia ponad 124 tysięcy osób w średnim i starszym wieku. Okazało się, że ci, którzy stosowali jadłospis bogaty we flawonoidy, łatwiej potrafili utrzymać odpowiednią wagę niż pozostali. Taki efekt flawonoidów pozostał w mocy także po uwzględnieniu innych czynników, np. palenia papierosów i czasu poświęcanego na aktywność fizyczną.

Autorzy badań ustalili, że najsilniejsze efekty dały antocyjany, które znajdują się w truskawkach, wiśniach, jeżynach, borówkach, winogronach, rzodkiewkach i czarnej porzeczce. Korzystne okazały się też flawonoidy w jabłkach i zielonej herbacie oraz flawonole w herbacie i cebuli.

Wyniki badań są dostępne w magazynie BMJ.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy