11-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wraz z wiekiem trudniej jest utrzymać siłę mięśni, ale okazuje się, że mogą w tym pomóc jabłka i pomidory.
W dojrzałym wieku zaczynamy tracić tkankę mięśniową, przez co stajemy się słabsi i łatwiej doświadczamy urazów. Teraz uczeni z University of Iowa dokładniej przyjrzeli się temu mechanizmowi i doszli do wniosku, że pomocne w jego hamowaniu mogą być m. in. jabłka i pomidory.
Uczeni odkryli, że kwas ursolowy i tomatydyna znacząco powstrzymywały zanik u myszy w podeszłym wieku.
W starszym wieku, osłabianie syntezy białek mięśniowych, siły i masy mięśni jest wywoływana białkiem ATF4, które stanowi składnik wpływający na zmianę ekspresji genów w mięśniach szkieletowych.
W ramach badań starszym gryzoniom, u których odnotowano związane z wiekiem osłabienie i zanik mięśni, przez dwa miesiące podawano dietę z zawartością lub bez 0,27 proc. kwasu ursolowego lub 0,05 proc. tomatydyny.
Już we wcześniejszych badaniach stwierdzono, że aktywność ATF4 może zostać osłabiona przez naturalny składnik, który znajduje się w zielonych i . Kwas ursolowy zawarty w skórce jabłka i tomatydyna w zielonych pomidorach mogą zapobiec znikowi mięśni spowodowanemu głodem i brakiem .
Ustalono, że wspomniane związki zwiększyły masę mięśniową o 10 procent, a co ważniejsze, spowodowały wzrost jakości mięśni i siły o 30 procent.
- Na podstawie tych wyników można powiedzieć, że kwas ursolowy i tomatydyna wydają się mieć duży potencjał jako narzędzia do radzenia sobie z osłabieniem i zanikiem mięśni w czasie . Poprzez zmniejszenie aktywności ATF4 kwas ursolowy i tomatydyna pozwalają mięśniom szkieletowym ochronić się od skutków starzenia się, mówią autorzy badań.
Wyniki badań opublikowano Journal of Biological Chemistry.