To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Picie słodzonych napojów, szczególnie napojów dietetycznych, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji u ludzi dorosłych, tymczasem picie kawy miało związek z nieco zmniejszonymz zagrożeniem tą chorobą.
Japońska herbata Matcha zyskuje na popularność na całym świecie. W rodzimym kraju ma ona już długą historię zastosowań do różnych celów leczniczych, choć wiele z ich nie ma jeszcze naukowego potwierdzenia. Dowiedziono jednak, że Matcha wykazuje działanie osłabiające niepokój.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Depresja to zaburzenie na które - zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia - cierpi ponad 260 milionów ludzi na całym świecie. Badania pokazują, że określony sposób odżywiania się może mieć istotny wpływ na osłabienie objawów tej choroby; skuteczna okazuje się m. in. herbata. Szczególnie ma to dotyczyć osób starszych.
Jeśli często odczuwasz pragnienie, sprawdź, czy nie stoi za tym któraś z poniższych przyczyn.
Herbata jest bardzo popularnym napojem w naszym kraju - pijemy ją do śniadania i kolacji, a często także pomiędzy posiłkami. I słusznie, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia naszego mózgu. Jak się okazuje, napój ten może zwiększać wydajność umysłu.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Już niedługo Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne przygotowania, czyli pieczenie, gotowanie i smażenie. Aby nie nabawić się niestrawności spowodowanej większym niż zwykle spożyciem tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto poznać domowe sposoby na problemy żołądkowe. Jednym z nich jest picie po posiłku herbat, które wspomagają trawienie.
Kawa może pomóc ludziom mającym kłopoty sercowo-naczyniowe. Lecznicze efekty może dać wersja napoju z kofeiną.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Picie gorącej hrebaty sprzyja rozwojowi raka przełyku, przy czym dotyczy to tych, którzy palą papierosy lub codziennie sięgają po jakiś napój wyskokowy.
Kiedy temperatura na zewnątrz zaczyna spadać do zera, nasz organizm bardziej niż zwykle narażony jest na różne infekcje. Chcąc go wesprzeć należy w odpowiedni sposób rozgrzewać się od środka. Rozgrzewające herbaty, które możemy zabrać ze sobą w termosie, doskonale sprawdzą się podczas dłuższych, jesiennych spacerów lub zimowych wypadów na narty.